blog

45 euro

bouwbreed Premium 818

45 euro

Ik weet het niet hoor. Als ik slim omga met mijn energieverbruik kan ik 45 euro per jaar besparen. Het is allemaal vastgelegd in een belangwekkend convenant ondertekend door twee ministers, de bond van installateurs en (duurzame) energieleveranciers. Maar gaan we hiermee de Duurzaamheidsoorlog winnen?

Laten we eerlijk zijn; wat is nou 45 euro? Dat is een goedkoop ticket voor de toppers, twee tennislessen voor mijn dochter, tien flessen witte wijn, drie officiële energielabels.

45 euro is helemaal niets. Ik wil niet flauw zijn of doemdenken, maar als dit nu de grote doorbraak van energiebesparing in de gebouwde omgeving moet opleveren, dan eet ik mijn geitenwollensokken op.

Liever naar de Grill-Griek

Wie loopt er nou warm voor 45 euro? Natuurlijk je kunt er 24 broden van kopen, met 2 personen van uit eten gaan bij de goedkope grill-Griek. Het is de schoolgeldbijdrage. Maar wij allang niet meer zuinige Nederlanders gaan echt geen polonaise lopen van 45 euro, nog geen 4 procent van de gemiddelde jaarlijkse energierekening.

Iedereen een slimme meter dan komt het allemaal goed met de wereld. Laat me niet lachen. Zie jij jezelf als staan. Iedere maand voor dat slimme metertje om uit te vogelen hoe je deze maand nog 4 euro kunt besparen. Nee, geen valse beloften kweken, 3 euro 75.

Nepacties

Het is als een kortingsactie van Nespresso en vele andere bedrijven. Je krijgt geld terug, maar eerst moet je vier formuleren ondertekenen, aanschafbonnetjes uploaden en data achterlaten.

Je vraagt je af wie dit verzonnen heeft. En dit dan. Staat in hetzelfde convenant. “Energieleveranciers gaan hun klanten actief informeren over producten en diensten die directe feedback geven over het energieverbruik. Huishoudens die directe feedback krijgen via bijvoorbeeld een app of display, kunnen nog eens 3 procent extra besparen.”

Ed Raket

Ik word er cynisch van. Sorry hoor ondertekenaars. Sorry hoor Ed Nijpels, Ed Raket, Godfather van het Energieakkoord. Ik krijg het hier koud van.

Ik ben geen wereldverbeteraar. Ik probeer duurzaam met geld en energie om te gaan, en met mijn gezin en met mijn naasten, maar van dit unieke aanbod, gaat mijn hart niet sneller kloppen.

160 miljoen dan?

Het is geheel in lijn met de traditie van vorige kabinetten om de energiebesparingsbal bij burgers neer te leggen. Of zoals een historische campagne al verwoordde: een beter milieu begint bij jezelf. Natuurlijk ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij mij, maar ik zal eerlijk zijn: ik ga dat verschil niet maken.

Ik moet het hele verhaal vertellen. Dit kabinet trekt de komende vier jaar ook 160 miljoen euro extra uit voor het subsidiëren van warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels slimme thermostaten en zogenoemde in-home displays in combinatie met isolatiemaatregelen.

In circulaire rondjes lullen

Nog ben ik niet overtuigd.

De afgelopen dertig jaar leerden mij dat de slagzin “een beter milieu en ga zo maar”, niet bij jezelf begint, maar bij een land met ambities. Bij een regering die niet bang is de gaskraan dicht te draaien en vol inzet op een circulaire economie.

Anders blijf je in rondjes lullen en komt het doel echt niet dichterbij.

Reageer op dit artikel