blog

Kunststof kletspraat

bouwbreed 38

Kunststof kletspraat

Met regelmaat worden wij vanuit de markt geïnformeerd over innovatieve en duurzame producten. Als architectenbureau staan we hier altijd voor open. Omdat onze ontwerpen daarom vragen of omdat het leidt tot betere kwaliteit.

Voor een project in Scheveningen aan de duinrand hebben we recent een ontwerp gemaakt met brede glasgevels en een verdiepingshoogte van 2,90 meter vrije hoogte -in plaats van de standaard 2,60 meter – voor de ultieme woonbeleving. Op deze prachtige plek wil je immers volop van het uitzicht op de duinen genieten. Met aluminium kozijnen en schuifpuien is dat goed te realiseren. Slank, strak en met pre-anodisatie bestand tegen het kustmilieu.

Architectensegment

De opdrachtgever had echter een voorkeur voor kunststof kozijnen. De goedkope uitstraling en beperkte maten in dit segment waren wel een belemmering. Maar laat nou net Profine, kunststof profielen leverancier, zich profileren als aantrekkelijk pui alternatief in dit hogere segment. Zij willen van het kunststof imago af als product voor het goedkope segment. Ook met de VKG kunststof prijs wordt aansluiting gezocht in het zgn ‘architectensegment’.

Woonbeleving

Het is Profine wel duidelijk dat je voor dit segment meer nodig hebt dan de standaardpuien van ca 2,40 hoog en 1,50 breed. En dus hebben ze slanke hefschuifpuien ontwikkeld. Daar kan je moderne lichte en hoge glasgevels mee maken die passen in de woonbeleving van dit segment. Profine meldt: “onvergelijkbaar met andere hefschuifdeuren: extreem groot en hoog: tot 2,9 meter hoog en 6,5 meter breed (afhankelijk van uitvoering en kleur!)”.

Achterdocht blijft noodzakelijk

Maar…let vooral op de laatste toevoeging. Want inmiddels weten wij wat dat betekent: alleen op de begane grond in de achtertuin in de Achterhoek. En zeker niet voor enige architectonische ambitie geschikt. De schuifpuien van ons project worden alsnog in bewezen Reynaers aluminium uitgevoerd.

Geen wezenlijke kunststof innovatie dus. En achterdocht voor mooie verhalen blijft noodzakelijk. Kunststof blijven we vast toepassen, voor gewone puien van gewone afmetingen. Maar ja, dat is niks bijzonders.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels