blog

De tweede helft

bouwbreed 237

De tweede helft
Suzanne van de Kerk

Ik ben 43. Een jaar of 20 aan het werk en daarmee zeker nog niet op de helft. Dat is wel zeker. Maar dat is ook prima. Ik werk met veel plezier. En vaak genoeg komen er nieuwe kansen op mijn pad. Dat houdt de lol er zeker in. En ik kan me zo steeds weer een beetje ontwikkelen. Voor het gemak ga ik ervan uit dat dat gewoon zo door gaat. En dan haal ik de eindstreep op mijn sloffen – waar die tegen die tijd ook ligt. Maar die kansen kunnen ook opdrogen. Stel dat mijn werkdag zich dan 15 jaar lang herhaalt… Dan gaat de lol er toch wel vanaf. De frisheid verdwijnt. Rugklachten liggen op de loer. En dan moet ik na die 15 jaar nóg 10 jaar verder…

Daar moet ik toch eens goed over nadenken. En dat is precies waar duurzame inzetbaarheid over gaat. Nu vast nadenken over de ‘tweede helft’. En dan het liefst op zo’n manier dat er ook nog een leuke derde helft overblijft. Een comfortabele nazit met een biertje en een hoop lol. Het is dan ook niet gek dat werkgevers en bonden in de sector zich druk maken over duurzame inzetbaarheid. Via Volandis, en met eigen budgetten. Alles om die werknemer in actie te laten komen. Want die verdient een goede tweede helft. Tot aan de laatste minuut van de wedstrijd. En de werkgever heeft die ervaren en gemotiveerde vakkracht tot de laatste minuut hard nodig. Zeker in deze tijd van arbeidskrapte. Je moet mensen onze geweldige sector in proberen te trekken. Maar vooral ook ervoor zorgen dat ze deze niet vroegtijdig moeten verlaten! Dat kan nog wel eens de grootste uitdaging zijn waar we met zijn allen voor staan.

Reageer op dit artikel