blog

Veranderwens?

bouwbreed Premium 190

Veranderwens?

‘89 Procentvan de mensen actief op zoek naar een andere baan of staat er voor open’, stond in het artikel van Indeed, een recruitmentbureau. Uit onderzoek onder vierduizend mensen zou blijken dat het niet veel moeite kost om mensen te werven voor een andere baan.

Afgelopen week vierden we het 25-jarig jubileum van Caroline ten Bos, die zich ontwikkeld heeft tot één van de dragers van onze dienstverlening aan de industrie. Elke maand schrijf ik meerdere jubileumkaartjes voor 12,5, 25 of 40 jaar Tauw. We hebben veel trouwe werknemers.

De arbeidsmarkt is in beweging. Ook bij Tauw is het natuurlijk verloop na jaren totale stilstand weer op gang gekomen. En dat is prima. Zelf heb ik ervaren dat het veranderen van omgeving heel verrijkend kan zijn. Maar er zijn ook veel mensen die de uitdaging en ontwikkeling zoeken binnen het bedrijf. Die vertellen hoe zeer ze zich verbonden voelen met het verhaal van Tauw.

Mensen scheppen hun levensverhaal door wat hen overkomt én de keuzes die ze maken. In tijden waarin iedereen hamert op flexibilisering van de arbeidsmarkt, kan ik wel begrijpen dat velen zich afvragen wat hun marktwaarde is en vacatures in de gaten houden. Net zoals velen regelmatig op Funda kijken om te zien wat de huizen in de straat waard zijn. Maar zoals ook niet iedereen gaat verhuizen, vullen velen binnen Tauw hun veranderwens in door nieuwe dingen op te pakken, in nieuwe werkvelden of met andere klantgroepen te werken.

Dat is de flexibiliteit die gepaard gaat met stabiliteit. Ik ben blij dat het natuurlijk verloop bij ons geen 89 procent is: ik zou daar geen betrouwbare organisatie met kennisopbouw en onderlinge solidariteit op kunnen bouwen.

Reageer op dit artikel