blog

Deal?

bouwbreed 57

Deal?

Heeft u het ook gemerkt? Deals zijn ‘in’ en convenanten zijn ‘uit’. Zonder deelname aan een deal tel je niet meer mee als bedrijf of sector. We hebben Green Deals, Retail Deals en nu ook City Deals. Onlangs is in Zuid-Holland zo’n deal getekend. Deze City Deal heeft de hoopgevende titel ‘Binnenstedelijk Bouwen en Transformatie’. Wat schieten we op met deze deal?

Minister Ronald Plasterk kwam vorig jaar met Agenda Stad. City Deals moesten dit beleidsproza van Binnenlandse Zaken concreet maken. Dat lijkt bij deze deal gelukt: Zeven gemeenten hebben elk een eigen transformatieopgave opgesteld die ze willen volbrengen.

Het doel is uiteindelijk om woonruimte te realiseren voor de huisvesting van 230.000 extra huishoudens. Met specifieke projecten om ruimte binnen steden beter te benutten. Dat doen de gemeenten in samenwerking met verschillende organisaties die, evenals het Rijk en de provincie Zuid-Holland, de deal ondertekenden.

Ik moest terugdenken aan 2012. Toen werd het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren gesloten. De inkt was nog niet droog of verschillende ondertekenaars maakten wegdraaiende bewegingen. Een groot succes is het niet geworden. Zo vergaat het meer convenanten en zo kan het ook deals vergaan.

Het succes zit niet in een ander etiket en zelfs niet in een andere inhoud. Het helpt natuurlijk dat nu niet het terugdringen van leegstand centraal staat, maar de behoefte aan huisvesting. De deal staat of valt met de wil en inzet van de ondertekenaars om er echt iets van te maken.

Daarom: aan de slag met de deal, want dealen is doen! En net als bij een convenant geldt de theorie van het dode paard: als je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, dan is de beste strategie af te stappen. Maar zeg het dan ook en doe niet net of je doorrijdt. Deal?

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels