blog

De hele waarheid

bouwbreed 86

De hele waarheid

Wie is er tegen transparantie? Transparantie geeft helderheid en duidelijkheid. Geen dubbele bodems. Iedereen begrijpt wat er staat. De hele waarheid.

Jonge kinderen zijn volmaakt transparant. Ze laten zonder blikken of blozen zien of ze iets mooi vinden of juist niet. Of lekker. Of vies. Maar vanaf de basisschool gaat het mis. Gewenst gedrag verdringt de ongezouten mening. En dat levert ook wat op. Waardering van de juf. Meer stickertjes en plaatjes. Niet transparant gedrag wortelt diep. Dat zien we overal. Ook in de bouw. Opdrachtgevers zijn niet graag transparant over het budget. ‘Want dan gaan ze ernaar toerekenen’. En aannemers zijn niet graag transparant over de prijs. ‘Want dan wordt het laatste voordeel er uitgeknepen.’ En het is allemaal waar. Maar het leidt uiteindelijk tot niks. Toegegeven, in de sociale omgang kan een beperkte transparantie nog handig zijn. Maar in de zakelijke wereld zit het in de weg. Niet-transparant handelen leidt in het beste geval tot een quick win. Daarna zeker tot achterdocht. En achterdocht zet de verhoudingen op scherp.

Hoe zou een project eruit zien waar alles transparant op tafel ligt? Alle prijzen en marges? Alle risico’s en onzekerheden? Dan worden de wederzijdse verdienmodellen duidelijk. En ontstaat er een gunfactor. Zeker als er een langdurige samenwerking op het spel staat. Zaken doen wordt een vorm van vriendschap. Maar dan zonder vriendjespolitiek. Gebaseerd op vertrouwen. Jij mag een leuke marge maken, want ik weet dat je me helpt. En we weten dat we elkaar niet bedonderen. Daar zorgt de transparantie voor. Dit heet co-makership. Of ketensamenwerking. En het is de hele waarheid achter succesvol samenwerken.

Reageer op dit artikel