blog

2017: het jaar van woningtekorten, groeistuipen, hijskranen en ‘silver living’

bouwbreed 444

2017: het jaar van woningtekorten, groeistuipen, hijskranen en ‘silver living’

In 2017 zal de demografische groei koorts weliswaar iets dalen maar blijft de temperatuur verhoogd.  

Het jaar 2016 was een bijzonder jaar: ons land kreeg groeistuipen. Er kwamen 111.000 inwoners bij, van wie het grootste deel direct vanuit het buitenland. Dat was goed voor 80.000 extra huishoudens op zoek naar een woning. Met 35.000 woningen in Q1-Q3 bleef de toename van de woningvoorraad daar fors bij achter.  

Bovendien willen mensen nog maar op een paar plekken in het land wonen. Vooral de grote steden in de Randstad werken als een magneet. De hotspots voor het nationale tekort zijn dan ook te vinden in de “booming” stedelijke regio’s.  

In 2017 zullen er Iets minder asielmigranten bijkomen, maar daartegenover staat een verhoogde toestroom van immigranten uit de oude EU landen. Een oplevende conjunctuur, met onder andere  aantrekkende werkgelegenheid in de bouw, trekt nieuwe inwoners vanuit het buitenland.  

Omkatten

In 2017 wordt  door het CBS opnieuw een aanwas van ruim 70.000 huishoudens verwacht. Of de woningvoorraad ook met 70.000 gaat groeien? Gezien de uitstaande verleende bouwvergunningen en het aantal af te breken woningen valt dat zeer te betwijfelen. Gelukkig hoeft het nestje niet altijd nieuwbouw te zijn. We raken immers bedreven in het omkatten van gebouwen tot woningen. Kantoor wordt studentenhotel, dorpsschool wordt senioren walhalla.  

En we worden volgend jaar ook anderszins flexibeler. Co-ouderende vaders huren samen een eengezinswoning en grootsteedse singles die de huur niet zelfstandig kunnen opbrengen delen een appartement volgens het ‘FRIENDS-concept’.  

Hoteltorens, woontorens, en kantoortorens

Er komt in 2017 een bouwgolf van nieuwe torens aan. Rotterdam verlegt de lat naar een hoogte van meer dan 200 meter. Den Haag houdt het op de bestaande 140 meter en ook Amsterdam zoekt het vanaf 2017 hogerop. Daardoor staan er aan de grootstedelijke horizon in 2017 meer hijskranen dan we lange tijd hebben gezien. Hoteltorens, woontorens, en kantoortorens.  

De dorpen aan de randen van het land lopen in 2017 iets minder leeg vanwege de asielmigranten die er een woning vinden maar hebben toch moeite de voorsprong van de steden bij te houden.  

Silver living

Maar de echte klapper van 2017 wordt de invloed van de vergrijzende consument. Na de supermarkten, autobouwers en producenten van elektrische fietsen gaat ook de woningbouwer nadenken over de wensen van een nieuwe woonconsument.  

In 2017 wordt iedereen met zijn neus op de feiten gedrukt: voor het eerst in de geschiedenis heeft vrijwel de helft van de volwassenen Sarah of Abraham gezien. Meer dan ooit zullen architecten, beleidsmedewerkers, projectontwikkelaars en corporaties debatteren over de behoefte aan andere woonvormen.   

Want alleen al in 2017 zullen 47.000 van de 72.000 extra huishoudens single 50plussers zijn. De jaren daarna is het beeld niet anders. En om nou vanaf je 50e als single in een eengezinshuis oud te worden is niet iedereen gegeven. En daarbij zijn ook nog eens  de verzorgingshuizen gesloten.  

In maart mogen 7 miljoen kiesgerechtigde 50plussers stemmen. Ik kan me zomaar voorstellen dat het niet blijft bij “silver living”. Grote kans dat 2017 het jaar wordt van de “silver politics”.  

Het jaar van de mens met levenservaring.  Jan Latten is Hoofddemograaf bij het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de UvA. 

Reageer op dit artikel