blog

Column: zelfstandigheid als criterium?

bouwbreed 103

Column: zelfstandigheid als criterium?

Terwijl in de VS Trump het presidentschap op zich gaat nemen en wij ons hier in Nederland druk maken over modelcontracten en dergelijke, hadden wij thuis ook een verbouwing. Wij procederen meestal achteraf over wat er fout is gegaan, dus het was ook wel aardig om te zien dat het allemaal goed liep. Maar daar gaat deze column niet over.

Zoals bekend vind de wetgever dat pseudo-zelfstandigen bestreden moeten worden. Werknemers zijn werknemers. En zelfstandigen zijn ondernemers. En één van de criteria waaruit zou moeten blijken dat er sprake is van zelfstandigheid en ondernemerschap is de gezagsrelatie.

Werken zonder instructies

De overheid is van mening dat er geen sprake mag zijn van gezag, want dat zou een typisch kenmerk van werknemerschap zijn? Dus moeten zelfstandigen werken zonder instructies van de opdrachtgever, zonder gebonden te zijn aan werktijden, moeten zij zelf kunnen bepalen wat zij doen op de bouwplaats, enz, enz.

Maar zelfs bij het realiseren van een uitbouw zoals dat bij ons het geval was, is al te zien dat coördinatie een vereiste is. En dat het natuurlijk onzinnig is als iedereen zelf kan bepalen wat te doen en wanneer.
Harry, onze aannemer, had maar één werknemer en een tiental zelfstandigen bij de bouw betrokken. Dat is alleen maar goed gegaan omdat ook die zelfstandigen zich hielden aan de wensen en instructies van de aannemer.

Gezagscriterium is niet van belang

Meer in het algemeen gezegd: in de bouwbranche zou het gezagscriterium niet (of minder) van belang moeten zijn, want als dit in de huidige vorm gaat worden toe-gepast door rechters die de praktijk niet kennen, voorzie ik grote problemen.

En nog even over die verbouwing bij ons: soms liep er ook een zzp’er bij die samen met die ene werknemer van de aannemer allerlei algemene klusjes deed. Sterker, als hij er was had hij zelfs werkkleding van de aannemer aan en gedroeg hij zich als werknemer, maar zo heeft hij vele verschillende opdrachtgevers.

Is dat nou zo erg? Dat maakt de bouw nu juist flexibel en ik vind hem nog steeds een zelfstandige. . .Gert van Gorcom is huisadvocaat van de AFNL en de NOA.

Reageer op dit artikel