blog

Wat maakt Amsterdam zo bijzonder?

bouwbreed 506

Wat maakt Amsterdam zo bijzonder?
Suzanne van de Kerk

Op de prijsontwikkeling van woningen in Amsterdam wordt vooral zorgelijk gereageerd. “De prijzen rijzen de pan uit”. “Kopers worden gedwongen direct te beslissen”. “Kopers zonder meefinancierende ouders worden de stad uit gejaagd”.

Zelden hoor ik een positief commentaar in de zin van: “Eindelijk herstel van een onderschatte markt”. “Hogere inkomens zijn goed voor de stad”. Of: “Amsterdam haakt aan bij de prijzen op de internationale woningmarkt”.
Schaars aanbod in combinatie met herstel van (uitgestelde) vraag zorgt op dit moment voor druk op de ketel. Dat is logisch, maar rechtvaardigt dat de prijsontwikkeling? Of anders gezegd, de gretigheid van kopers om meer te betalen dan zij van plan waren? Of in een buurtje te gaan wonen, dat niet zo hoog op het verlanglijstje stond maar nog wel betaalbaar is?

Wie goed kijkt, ziet allerlei financieel-economische seinen op oranje staan. De economische perspectieven zijn dagkoersen. Arbeidscontracten staan onder druk. Salarissen in tal van beroepen bewegen zich neerwaarts. Banken verstrekken minder uitbundig hypotheken. In de provincie krabben kopers zich om die redenen achter de oren, maar in de stad is daar geen tijd voor.

Moeten we de Amsterdamse kopers aanmoedigen of ontmoedigen? Investeren zij in een groeimarkt die zo solide is als een huis? Of maken ze de klassieke fout die iedereen maakt als er schaarste is: kopen en hopen op een goede afloop.
Wat maakt die Amsterdamse woningmarkt nu zo bijzonder? Eigenlijk weten we dat niet. En dat is pas echt zorgelijk.
Zou de gemeente Amsterdam er niet goed aan doen een groepje wijze mensen te vragen een ‘staat van de Amsterdamse woningmarkt’ op te stellen: wat is er aan de hand? Hoe komt dat? En hoe bestendig is het?Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel