blog

Worstelen met natuursteen

bouwbreed 51

Worstelen met natuursteen

Soms voldoen grijze betontegels niet. En wil je als gemeente wat meer uitstraling. Bestrating die past bij de omgeving. Al gauw kom je dan uit bij natuursteen. Zeker als er al een straatje ligt in statig graniet. Dan wil je dat de volgende straat daarop lijkt. Ik snap dat wel. Maar hoe besteed je dat aan? Want je mag niet discrimineren. Gelijk aan de streep. En dus mag je het exacte type niet voorschrijven.

Een gemeente dacht hier een oplossing voor gevonden te hebben. Ze zette emvi-criteria in. Inschrijvers moesten een monster aanleveren van de te gebruiken steen. En hoe meer het monster lijkt op de steen die er al ligt, des te hoger de score.

Via een omweg is dat toch weer discriminatie. De partij die de specifieke steen uit de specifieke groeve kan leveren, scoort immers per definitie een 10. En andere partijen scoren lager. Natuursteen verschilt nu eenmaal per groeve.

Aanbeveling van de Commissie

De Commissie van Aanbestedingsexperts vond dat ook. Klacht gegrond. En de gemeente nam het oordeel van de Commissie serieus. De aanbesteding is inmiddels ingetrokken. Daarmee zou de kous af kunnen zijn. Terug naar de betontegels dan maar? Dat kan niet de bedoeling zijn, zo besefte ook de Commissie. En dus deed ze een concrete aanbeveling. Om opdrachtgevers die worstelen met natuursteen tegemoet te komen. Een prachtige geste waarmee de Commissie meteen haar meerwaarde duidelijk maakt! Kom daar maar eens om bij een rechter…

Over de inhoud van de aanbeveling ga ik het niet hebben. Ik heb daarvoor zelf de input mogen leveren. Oordeel zelf, zou ik zeggen. Advies 351, paragraaf 7. Aanvullingen en verbeteringen zijn altijd welkom. Want anders dan over een uitspraak, mag over een aanbeveling volop worden gediscussieerd. Daar wordt de praktijk alleen maar beter van!

Joost Fijneman

Plaatsvervangend directeur Sociale Zaken & Ledenservice Bouwend Nederland

Reageer op dit artikel