blog

Veilig werken voor iedereen: overal, altijd…

bouwbreed 40

Veilig werken voor iedereen: overal, altijd…

Deze keer gebruik ik mijn column voor een dringende oproep aan al mijn ERA-collega’s én aan onze partners, opdrachtgevers, adviseurs, co-makers, onderaannemers en leveranciers: doe nooit iets waarvan je denkt dat het je eigen veiligheid of die van anderen in gevaar kan brengen!

Een paar weken geleden kwam ik op een woensdagavond laat thuis en het NOS journaal stond aan. Ik hoorde het schokkende nieuws dat het aantal dodelijke ongevallen in de bouw fors is gestegen. Het afgelopen half jaar zijn 10 bouwvakkers door een ongeluk op het werk overleden. Dat is 56 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar, meldt de Inspectie SZW.

Helaas hebben wij vorig jaar ook een zwaar ongeval gehad waarbij een collega ernstig lichamelijk letsel heeft opgelopen. Onze collega kan op dit moment nog niet werken. Mijn hart breekt elke keer als ik die stoere man zie worstelen met zijn beschadigde lijf en ik zijn twijfels over zijn toekomst zie…

Topprioriteit

Dit bevestigt voor mij nog maar eens waarom veiligheid (bij ons) absolute topprioriteit heeft. Het gaat er wat mij betreft om dat we allemaal zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van elkaar én onszelf.

Dit vraagt om een cultuurverandering en niet alleen van onze collega’s op de bouwplaatsen, maar juist ook van de leidinggevenden van alle bedrijven waarmee we samenwerken aan onze projecten. We hebben elkaar hard nodig om de veiligheid te verbeteren! Bij deze cultuurverandering is dus stevig beleid nodig én we moeten elkaar durven aanspreken en ingrijpen bij ongewenst gedrag.

Veiligheidspluim

Bij ERA Contour willen we daarbij (liever) niet straffen, maar in gesprek gaan en goed gedrag belonen daar waar het getoond wordt. Daarom hebben wij onder andere de veiligheidspluim geïntroduceerd, deze wordt ieder kwartaal uitgereikt aan het uitvoeringsteam dat het beste scoort op het gebied van veiligheidsbesef en -gedrag. De projecten Cadenza in Zoetermeer en Kloosterbuuren in Den Haag zijn de trotse winnaars van de eerste twee veiligheidspluimen van dit jaar. Voor nu wens ik iedereen een hele fijne zomer en laten we samen zorgen voor veilige bouwplaatsen voor onze collega’s nu en in de toekomst!

Reageer op dit artikel