blog

(On)veilig

bouwbreed 340

(On)veilig

Evenals de meeste medewerkers in de bouw, ‘moeten’ de BBL leerlingen van ons opleidingsbedrijf het basisveiligheid certificaat halen. Twee dagen cursus, boek mee naar huis en op voor het examen. 40 meerkeuzevragen waarvan er 28 goed moeten zijn. Dus: als je in 75% van de situaties veilig kunt werken is het goed. Je directe collega’s hebben ook allemaal hun VCA certificaat en zij zullen ook vast wel een paar foute antwoorden hebben aangekruist. Op een grotere bouwlocatie kan het dus voorkomen dat iedere vraag door een ander verkeerd is beantwoord.

Het eigenaardige is dat je naderhand niet te horen krijgt welke vragen je fout hebt. Je weet dus eigenlijk niet in welke situatie en hóe je veilig werkt. Raar dus dat we iets basisveiligheid noemen en dat je in 25% van de gevallen wellicht niet veilig werkt. Ik pak het boek er maar eens bij en lees het een en ander over dubbel geïsoleerd gereedschap, LEL-waarden in besloten ruimtes, een vlamdover in een acetyleen brander, etc.

Relevante vragen

Of elektrisch gereedschap dubbel geïsoleerd is, is te zien aan een symbool. Een klein vierkantje in een groter vierkantje. Goed om te weten. Tot een onderzoekje bij een toeleverancier mij leert dat al het gereedschap dat te koop is dubbel geïsoleerd is. Overbodige vraag in zo’n examen, lijkt me. Op een acetyleen-set zit standaard een vlamdover volgens de leverancier, van de desbetreffende vraag kan dus ook de relevantie betwijfeld worden.

Op de terugweg van de leverancier rijd ik langs een bouwlocatie. Ik zie enkele bouwvakkers met helm, eentje zonder. Hij had vast de ‘helm’ vraag in zijn VCA examen fout.

Het lijkt mij beter om uitsluitend écht relevante vragen te stellen die je allemaal goed moet hebben. Alleen dan kun je er vanuit gaan dat jij en je collega’s de essentiële veiligheidsregels kennen.

Nu de ogen maar weer goed op de weg, in het theorie-examen van het CBR mag je immers ook een aantal fouten maken!

Reageer op dit artikel