blog

Kraanongeval: waardeloos Alphen faalt

bouwbreed 386

Kraanongeval: waardeloos Alphen faalt
Suzanne van de Kerk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde deze week een ontluisterend rapport over het kraanongeval in Alphen aan den Rijn. Alle betrokkenen stapelden fout op fout, met uiteindelijk de bekende, desastreuze gevolgen.

In de media, en ook in het rapport zelf, gaat de aandacht vooral uit naar de falende bouwers. Op zichzelf is dat begrijpelijk. Bij de hijsoperatie zijn te veel risico’s genomen. Geen moment is er blijkbaar bij stilgestaan dat het ook fout kon aflopen.

Eén aspect blijft bij dit alles onderbelicht: de dubieuze rol van de gemeente Alphen aan den Rijn. In het rapport worden ook hierover terecht zeer kritische noten gekraakt, maar in de media is daar niet of nauwelijks aandacht voor.

Cobouw-redacteur Thomas van Belzen heeft in oktober vorig jaar al geschreven dat de gemeente er willens en wetens voor heeft gekozen om bij de hijsklus géén extra aandacht te besteden aan de omgevingsveiligheid. Witteveen+Bos adviseerde het gemeentebestuur om veiligheid als gunningscriterium op te nemen in de aanbestedingsprocedure. De gemeente negeerde dit advies.

Maar het gaat nog veel verder. De gemeente had slechts oog voor één belang: snelheid, snelheid, snelheid. De Julianabrug moest zo snel mogelijk weer op haar plaats liggen, dáár was alles op gericht. Als het karwei snel geklaard zou zijn, lag een mooie bonus in het verschiet. En als het te lang zou duren, zouden boetes worden opgelegd. De Julianabrug is belangrijk voor het doorgaande lokale verkeer, vandaar.

We leven in een tijd dat de overheid graag zoveel mogelijk risico’s bij de markt legt. Maar dit kan ook doorslaan. In dit geval kunnen we concluderen dat de gemeente Alphen aan den Rijn haar taak als toezichthouder grandioos heeft verwaarloosd. Als hoeder van de veiligheid van haar eigen burgers heeft de gemeente volstrekt gefaald. Het lijkt mij van het allergrootste belang dat het maatschappelijk debat vooral dáárover gaat.

Reageer op dit artikel