blog

Als gebouwen investeringsobjecten worden

bouwbreed 41

Als gebouwen investeringsobjecten worden

Laatst reed ik door Arnhem. Op enkele panden zag ik het woord ‘investeringsobject’ staan. Deze makelaarstaal getuigt van een prettige eerlijkheid. Niet ‘kantoorruimte te koop of te huur’, nee, onder ogen zien dat het de aanduiding kantoor niet meer waard is en mogelijk ook nooit meer zal dragen. Deze treurigheid biedt kansen.

Helaas kan of wil nog niet elke eigenaar beseffen dat zijn gebouw heeft afgedaan. Dat het niet meer is dan een lege huls, een object. Eigenlijk vind ik ‘object’ een naar woord. Geen plek meer waar wat gedaan en beleefd wordt, maar een regeltje in een excelsheet. Met in een vakje een waarde die zelden overeenkomt met de marktprijs.

Op papier schuiven met stenen

Objectnummer 427  staat op de afstootlijst van belegger Y. Vanwege ‘strategische heroriëntatie van de vastgoedportefeuille’. Of erger nog: complete mandjes objecten die de markt opgaan. Op papier schuiven met stenen. Met de spotlights op het mooiste spul en er tussen verscholen wat rottend fruit.

Nederland staat vol investeringsobjecten. Vroeger waren het kantoren, winkels, woningen, scholen, noem maar op. Ze hebben hun waarde bewezen en hebben – voorlopig – afgedaan. Nu zijn het wachtende objecten. Tot er mensen komen met wensen en ideeën, een goed plan en geld. Om de lege huls te vullen, te verbouwen of om hem af te breken en iets nieuws te creëren.

Investeringskaart

Loesje-van-de-posters weet het al een tijdje: ‘Als er veel leegstand is, is er ruimte voor van alles’. Steeds meer bouwbedrijven zijn prima in staat om die ruimte geschikt te maken voor een nieuwe en gewenste invulling. Heeft uw stad of dorp al een investeringskaart? En hoeveel objecten daarvan heeft u op de korrel om er levendige gebouwen van te maken?

Reageer op dit artikel