blog

Overijssel is de toekomstige Randstad

bouwbreed 52

Overijssel is de toekomstige Randstad

Overijssel is over 24 jaar de nieuwe Randstad, voorspelt Martin Ekker, wethouder wonen in Kampen. Een inspirerende uitspraak. En niet typisch Overijssels, want daar is bescheidenheid troef.

“Wat wonen jullie mooi.” Het koningspaar en de drie prinsesjes zag ik lachend handen schudden op televisie, tijdens Koningsdag in Zwolle. Nauwelijks twee weken later zag ik PSV kampioen worden in Zwolle.Niemand zag het aankomen. Dat Ajax zo’n riante, in de schoot geworpen voorsprong weg zou geven. Ik ook niet. Hoewel, ergens kon je aan zien komen dat de eredivisie al een maand eerder, door een uiterst subtiele opmerking van een man waarvan je het niet zou verwachten,was beslist.

Mentale slag​

“Als wij vier keer winnen, worden wij kampioen”, blufte PSV-coach Phillip Cocu vier wedstrijden voor het einde. Het was een mentaal en strategisch hoogstandje waarop regeringsleiders als Mark Rutte en Vladimir Poetin jaloers kunnen zijn.

Cocu stond namelijk één punt achter op ‘020’, wiskundig gezien klopte zijn berekening helemaal niet. En al reageerde Ajax-trainer Frank de Boer dat alleen hij het kampioenschap kon opeisen zoals zijn kameraad dat deed, de mentale slag was uitgedeeld. Cocu gedroeg zich als een typische Amsterdammer.

Misschien gaat het daar wel mis met Ajax. Misschien is De Boer te bescheiden, heeft hij te weinig branie, van het Ajax dat al voor het eerste fluitsignaal met 1-0 voorstond. Ver gezocht? Waarom zingen ze dan in Eindhoven ´boeren, boeren?´

Karakteriseren

Coacht De Boer de verkeerde ploeg? Dat punt wil ik niet maken, wel dat flair en bluf kunnen leiden tot resultaat. Winnen begint in mijn optiek bij passie, uitstraling en zelfvertrouwen. Diplomatie won nog nooit een prijs.

Inwoners van Zwolle en Overijssel: via een omweg kom ik bij u. Ik zal eerlijk zijn: toen mijn collega Joost Zwaga en ik voor het eerst ter voorbereiding van het Cobouw Café in Zwolle vanavond naar u toe reden, wisten we niet hoe wij u moesten karakteriseren. Geen flauw idee. Onwetendheid? Nee, ik heb jaren in uw stad gestudeerd.

U gaf het toe: Overijssel mag zichzelf wel wat meer profileren. Harder roepen richting politiek Den Haag dat er in Zwolle en omstreken hele mooie ontwikkelingen plaatsvinden, die ons land geld opleveren. Die om extra investeringen vragen.

[intermezzos:1]Wees geen underdog, durf iets op het spel te zetten. Leuk hoor om de Poort naar Noord te zijn, maar dat suggereert dat je vooral snel moet doorrijden naar Noord-Groningen of verder.

Ondernemersspirit

Ik liet me informeren en bijpraten. “Overijssel stikt van de bouwbedrijven.” “Overijssel barst van de familiebedrijven. We hebben een bypass, een Ikea, een Wehkamp, een nieuw station in Zwolle, een ei op een monumentaal museum.” Ik zag de ondernemersspirit, de kerk vol boeken, maar ik moest het uit u trékken.

Kun je dan te bescheiden zijn?, kreeg ik terug via Twitter. Ik denk van wel. Wanneer je iets wilt bereiken, je horizon wilt verleggen, moet je er vol in durven gaan. Wil je een bredere A28? Dan moet je in het hoofd zien te komen van Melanie Schultz. Zoals Cocu De Boer met die negen woorden (als wij vier keer winnen, dan worden wij kampioen) verlamde. Of zoals Martin Ekker die zegt: Overijssel is in 2040 de Randstad van Nederland. Een prachtige uitspraak. Too much? Wat heeft u te verliezen?

Vanavond presenteren Thomas van Belzen en Joost Zwaga het Cobouw Café in Zwolle, in de kantoortoren van de ABN AMRO Bank, gelegen aan de Grote Voort 247. 

Reageer op dit artikel