blog

Offline

bouwbreed Premium 182

Offline
Suzanne van de Kerk

In tijden van de 24-uurs economie en het Internet of Things hoort één woord niet thuis: offline! We zijn tegenwoordig namelijk altijd online, altijd bereikbaar en hebben de wereld letterlijk in onze zak. Het lijkt er echter op dat dit voor meer en meer mensen zijn tol begint te eisen. Altijd online zijn heeft namelijk consequenties.

Steeds meer mensen kiezen bewust voor offline. Op de radio hoorde ik een interview met Johan van Houten. Johan was helemaal klaar met social media en besloot een jaar lang zonder internet te gaan leven. Vorige week rondde hij zijn experiment af. Conclusie: Hij voelt zich rustiger en gelukkiger dan toen hij altijd maar online en bereikbaar was.

100% aandacht

Online zijn heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van onze gesprekken, we laten ons zeer snel afleiden door een binnenkomend bericht, weg aandacht. Ook op kantoor tijdens vergaderingen is dit merkbaar. Zelf hadden we laatst een meeting waarbij onze directeur opriep om alle telefoons op een stapel te leggen tijdens de presentaties, een mooi gebaar! Resultaat: echte verbinding en 100% aandacht voor het verhaal van een collega.

Dan afgelopen zondag de uitzending van Tegenlicht, offline als luxe. Een aflevering over de gevolgen van ons online bestaan. Over Google die met gave projecten bezig is om de hele wereld te voorzien van internet. Overal bereikbaar, is dat wat we echt nodig hebben? Tegenlicht ontwikkelde een eigen app om alle netwerken om ons heen in beeld te brengen, de White Spots App. Hierin kun je ook zien waar ter wereld je nog echt offline kunt zijn.

Het wordt een trend die we steeds meer zullen gaan zien. Plekken waar we bewust offline kunnen zijn. De eerste hotels die hier op inspelen zijn er al. Offline wordt een luxe!

Reageer op dit artikel