blog

De wereld van morgen

bouwbreed Premium 103

De wereld van morgen

Veranderen is lastig. Dat is geen nieuws. Dat geldt voor technische veranderingen. Maar ook voor veranderingen in samenwerken en contractvormen. Bij de discussies over benodigde wijzigingen in de UAV-gc komt het steeds weer naar voren. Niet het systeem of de regels leiden tot problemen. Het is het gedrag van de mensen die ermee werken. Een traditionele benadering van een geïntegreerd contract leidt steevast tot ellende. En dan maakt het niet uit of het de opdrachtgever is of de ondernemer. En datzelfde geldt voor een benadering waarbij alle taken en risico’s over de schutting gegooid worden. Hoe pak je dat nu bij de wortel aan?

In het onderwijs! In het hoger onderwijs word je niet alleen vakinhoudelijk gevormd, je wordt ook ingewijd in een cultuur. En waar het hoger onderwijs vaak op technisch gebied vooroploopt, loopt de cultuur wat achter. Die pik je niet zomaar op uit vaktijdschriften en congressen. Die moet uit de praktijk komen.

Vorige week kreeg ik de kans zo een stukje praktijk bij een hogeschool binnen te dragen. De beroepenveldcommissie van de opleiding Bouwkunde van de Hogeschool Zeeland was bijeen. Een mix van docenten, studenten en bedrijfsleven. Met als doel onderwijs en praktijk op elkaar te laten aansluiten. In een uurtje mocht ik vertellen over de belangrijkste ontwikkelingen rondom contracten en aanbestedingen. Voldoende om een paar belangrijke inzichten te delen. Bijvoorbeeld dat de tijd van de UAV als ‘basiscontractvorm’ in de bouw voorbij is. Andere vormen, zoals de UAV-gc, zijn inmiddels zeker zo belangrijk. En begrip daarvan telt dus even zwaar. En daarmee gaat ook de cultuur schuiven. Samenwerking, rolverdeling, risico’s, verantwoordelijkheden – het is niet langer in beton gegoten.

Hou Zeeland in de gaten dus! Voor je het weet komen daar ingenieurs vandaan met een andere cultuur. Eentje die niet langer aansluit bij de wereld van gisteren, maar bij de wereld van morgen!

Reageer op dit artikel