blog

Wanderlust

bouwbreed 12

Wanderlust

Met al die grote cruiseschepen die bij NLingenieurs voorbijvaren door het IJ, krijg ik altijd enorme zin om op vakantie te gaan. Dezelfde impuls om de wereld in te gaan, tref je ook bij veel Nederlandse ingenieurs aan. Daarom zijn er ook veel vragen over het internationaal contracteren.

Als branche hebben we natuurlijk de beschikking over de Engelse versie van de DNR waarmee in het buitenland of met buitenlandse partijen onder Nederlands recht kan worden gecontracteerd. Maar de DNR is eigenlijk te specifiek toegesneden op de Nederlandse praktijk voor het internationaal contracten. Wil je als ingenieur naar het buitenland, dan moet je soms over de grens kijken voor beter passende, veelal op de Angelsaksische leest geschoeide, contractvoorwaarden.

Er zijn internationale organisaties die goed bruikbare contracten hebben voor het contracteren in het buitenland. Allereerst is er de FIDIC (de internationale federatie van raadgevende ingenieurs) met haar verschillende contractmodellen waaronder de ‘Client/Consultant Model Services Agreement’ (White Book). De White Book is voor ingenieursopdrachten het meest gebruikte internationale model. Het wordt met name gebruikt voor haalbaarheidsstudies, ontwerp, projectmanagement en directievoering.

Daarnaast kun je ook te leen bij de Wereldbank die sets algemene voorwaarden voor het contracteren met ingenieursbureaus hanteert zoals de “Consulting Services (Time-Basedof Lump-Sum) Agreements” en de “Consulting Services Small Assignments (Time-Based of Lump-Sum) Agreements”.

De voorgaande opsomming is niet uitputtend. Het loont om eerst even goed rond te kijken alvorens een internationaal avontuur wordt aangegaan.

Is de contractvorm bepaald, dan is het verstandig om ruim voor de ondertekening nog een stop te maken bij de verzekeraar. Ik heb als privépersoon mijn doorlopende reisverzekering. Maar internationaal advieswerk is niet standaard gedekt onder de gemiddelde polis. En voorkomen moet worden dat “Wanderlust” verandert in “Fernweh”.

Reageer op dit artikel