blog

Proberen

bouwbreed 12

Proberen

“Hoe doet u aan innovatie”, vraagt Rens de Jong aan een van de bestuursleden van Bouwend Nederland tijdens de landelijke bestuurdersdag. De vrouw die de vraag spontaan gepresenteerd krijgt, zegt met overtuiging: “Gewoon door te proberen.” Ze legt uit dat ze in haar bedrijf een meldkamer heeft opgericht waar klanten 24/7 terecht kunnen met problemen. Het was een probeersel en het werd een succes. Het blijkt uiteindelijk een van de meest krachtige uitspraken van de dag te worden.

Bouwend Nederland heeft dit jaar ervoor gekozen de start-upscene te presenteren aan haar leden. Het blijkt een gouden greep: iedereen zit op het puntje van zijn of haar stoel. Wat hier vandaag gebeurt, is spannend. Vijf energieke mensen pitchen hun start-up. Het zijn vijf unieke personen: van een bevlogen Nieuw-Zeelandse dame met een prachtig waste based bouwmateriaal tot een grijzende, voormalig meubelstoffeerder met een baanbrekende dijk.

Het valt op dat start-ups totaal andere woorden gebruiken. Zij denken anders, zij doen anders dus zij praten ook anders dan de bouwsector gewend is. Ze praten niet over risicopotten, contractvormen of vechtcultuur. Zij willen experimenteren, een betere wereld bouwen, opschalen, maar vooral heel veel proberen. In dat woord schuilt een krachtige werking. Innoveren is vaak gewoon iets proberen. Vervang innoveren door proberen en er gaat een nieuwe wereld voor u open.

Innoveren vraagt om budget, visie en een programmamanager. Proberen is iets dat iedereen nu al kan. U kunt het ook. Proberen is laagdrempelig en fun . En als het mislukt zeg je: can’t blame a boy/ girl from trying!Rens zet gelukkig de betreffende dame nog even in het zonnetje en de zaal spreekt af meer te willen proberen. In ieder van ons schuilt dan een start-up. Ik wil u uitnodigen aan te sluiten bij deze afspraak. En nooit meer het woord vechtcultuur in de mond te nemen. Of het in elk geval te proberen.

Serena Scholte,
Oprichter Baanbrekers in de Bouw
Member Advisoryboard StartupDelta

 

Reageer op dit artikel