blog

Hand in eigen boezem

bouwbreed 202

Hand in eigen boezem

Kunt u zich herinneren wanneer u voor het laatst in een winkel als misdadiger bent behandeld? Dat het u werd kwalijk genomen dat u concurrerende aanbiedingen vergeleek? En toen u geen verschil zag, voor de laagste prijs ging? Nee toch? Geen middenstander die dat in zijn hoofd haalt. Dan komt er nooit meer iemand.

Raar dat dat in de bouw wel aan de orde van de dag is. Er wordt wat afgefoeterd op opdrachtgevers die op laagste prijs selecteren. En daar vervolgens vorstelijk voor beloond worden met een prijs waar de honden geen brood van lusten. Zodat ze het de volgende keer geheid weer doen. Omdat het loont.

Dit is een wet van behoud van ellende. Die in stand gehouden wordt door bouwers die hun kostbare bouwcapaciteit te grabbel gooien en vervolgens de daarvan profiterende opdrachtgevers dat kwalijk nemen. Dat schiet niet op.

Waarom steken we de hand niet in eigen boezem? En onderkennen we dat we dertien in een dozijn zijn. Of dat we uniek zijn, maar niet relevant. Of uniek maar onzichtbaar. Of niet in staat onze meerwaarde te verkopen?

Als we dat doen, kunnen we aan de slag voor een betere toekomst. Als we de fout bij ons zelf zoeken en daar de vinger op de zere plek leggen, kunnen we doen wat nodig is om de wet van behoud van ellende te doorbreken.

De markt is groot. Ons eigen aandeel gering. Wie zich zo organiseert dat ‘ie zich kan permitteren om te selecteren, gaat er met de krenten uit de pap van door. Die gooit geen parels voor de zwijnen maar focust op opdrachtgevers die het verschil zien en waarderen. Niet alleen met mooie woorden, maar ook met klinkende munt. De bouw maakt voortreffelijk werk. Laten we het ook goed verkopen!

Ing. Syto Goslinga RM
De Bouwer & Partners Strategie Marketing Sales

Reageer op dit artikel