blog

Eenzijdige liefde nieuwe bouwcultuur gedoemd te mislukken

bouwbreed 22

Eenzijdige liefde nieuwe bouwcultuur gedoemd te mislukken

De liefde om samen te werken moet van van twee kanten komen, constateert topman Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. Zoniet, dan mist  de bouwsector de kans op een cultuuromslag.

Dronkers kondigde tijdens de Marktdag aan sterk op te gaan letten “dat dit geen eenzijdige liefde is”. Zo’n boodschap komt nooit uit de lucht vallen: vooral de klassieke consortiumvorming zit de topman dwars en staat echte samenwerking in de weg.

En juist die route zou de bouw nu moeten kiezen: breken met vechtcontracten, wij/zij-cultuur en gedoe. Komende jaren heeft Rijkswaterstaat opnieuw twintig miljard euro te vergeven aan bouwopdrachten. De inzet is wel die onder een nieuwe bouwcultuur met samenwerking, gedeelde risico’s en verantwoordelijkheid uit te voeren. Die nieuwe liefde kan niet van een kant komen en betekent ook dat marktpartijen flink moeten schuiven. De samenwerking in de bouw wordt vaak vergeleken met een huwelijk, maar eenderde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding…

Urgentie

Nu de markt weer aantrekt, lijkt de ellende over duikgedrag en vechtcontracten op slag vergeten. De sector is echter nog lang niet gezond en de winstmarges zijn nog bitter laag, maar door de crisis is het gevoel van urgentie dat anders moet diep doorgedrongen. De bouwcultuur moet anders, maar daarvoor zijn nog de nodige ingesleten patronen te doorbreken.

Achterover leunen en denken dat de problemen zichzelf oplossen, werkt zeker niet. Naar elkaar wijzen zeker ook niet. Wat steen voor steen is opgebouwd tot een min of meer werkbaar systeem, is niet zomaar doorbroken. De Marktvisie is een nieuw fundament, maar elke bouwexpert kan je vertellen dat een project nog lang niet is opgeleverd als de heipalen net de grond in zijn. Alle huwelijkse voorwaarden moeten dan nog op de proef worden gesteld en als de liefde maar van een kant komt…

Reageer op dit artikel