blog

Amsterdam is innovatief

bouwbreed 444

Amsterdam is innovatief

Heet van de naald: Amsterdam is door de Europese Commissie uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie. De hoofdstad verdient hiermee bijna een miljoen euro en mag deze titel twee jaar lang dragen.

In de strijd om de titel – waaraan 36 steden meededen – werden onder meer Parijs, Turijn en Eindhoven verslagen. De jury was lovend over het aantal start-ups en ontwikkelingen in de deeleconomie, maar ook over het beleid van de stad. Er is een speciaal onderzoeksinstituut opgericht, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, en Amsterdan heeft ook een Chief Technology Officer gekregen. De laatste zet zich – met een klein team –  in voor technologische innovatie.

De jury roemt vooral de ‘holistische visie op innovatie’. Door de toekenning laat de Europese commissie zien dat ze innovatie breder ziet dan alleen technische innovatie. Daarvoor heb je geen Technische Universiteit binnen je gemeente nodig, en die heeft Amsterdam ook niet. De gemeente ziet dus heel goed dat vernieuwingen alleen kunnen slagen als er op meerdere aspecten tegelijk wordt vernieuwd. Er staat geen schutting om bedrijfjes die nieuwe games ontwikkelen, ook zij willen een prettig woonklimaat, goede kinderopvang, geen bureaucratische procedures bij vergunningaanvragen en goede ov-verbindingen.

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn kent een nieuwe procedure: het innovatiepartnerschap. Er is nog vrijwel geen ervaring mee, maar het lijkt een prima instrument om in onze branche ook actief te werken aan innovatie, samen met onze opdrachtgevers. Eén daarvan, het Ingenieursbureau van Amsterdam, heeft de eerste stappen al gezet. En Witteveen+Bos gaat daar natuurlijk van harte in mee. Maar laten we de boodschap van de Europese Commissie goed in onze oren knopen: het gaat niet alleen om techniek, maar ook om de omgeving, samenwerking en dus uiteindelijk om mensen. Ingenieurswerk is mensenwerk.

Jaap de Koning, hoofd Witteveen+Bos-kantoor Amsterdam

Reageer op dit artikel