blog

Pionier op een industrieterrein

bouwbreed

Pionier op een industrieterrein

Interessant fenomeen is dat het starten van een spannend restaurant in een saaie wijk kan leiden tot een onverwachte positieve gebiedsontwikkeling. Ook in Nederlandse steden hebben we dit gezien. Denk bijvoorbeeld aan pionierende restauranthouders in leegstaande bedrijfspanden aan het IJ in Amsterdam Noord.

Nu de kwestie. Hoe verstandig is het dat een topkok een hotel-restaurant in een statige oude villa opent op een steenworp afstand van een van de minst aantrekkelijke industriegebieden van Nederland? In de duinen, op een paar honderd meter van de kust, met rookpluimen van de staalovens als wolkenhemel. Is dat gekkenwerk? Of de slimme ingeving van een pionier?

Ik ben erg van het rijtje van de vier P’s; laten we eens inschatten hoe kansrijk de onderneming zelfs op die plaats (een van de vier P’s) is. Het product? Dat is (kan ik verklappen) uitstekend. Zowel in de duurdere variant (een sjiek menu) als in de goedkopere (bistrokaart). Bovendien staat het product al heel lang niet ter discussie: de (vis)kok zelf is een ‘brand’. Dan de prijs. Die is dus voor elk wat wils. Vanaf een paar tientjes tot veel meer. De breedte maakt het aantrekkelijk. Vervolgens de positie. Ha, ha. Geen concurrenten in de buurt, zeker niet van dit niveau. In een stad als Amsterdam zou dat toch lastiger zijn. Dus ook positie scoort uitstekend.

Gaat het dan lukken de ‘plaats’ aantrekkelijker te maken door de vestiging van het restaurant? Dat kan door van een zwak punt een sterk punt te maken.

Koester de rookpluimen. Vertel de geschiedenis van de plek. Laat de bewoners aan het woord. Verras met een onverwachte insteek. Net zo lang tot vrijdenkers en kunstenaars zich daar al dan niet permanent vestigen en het hippe slowfood-tentje ook opent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels