blog

Innovaties

bouwbreed Premium

Innovaties

Innovaties zijn net goede doelen. Iedereen vindt innovaties sympathiek. Iedereen claimt ze ook te ondersteunen. En toch spelen de meeste een marginale rol. En is er altijd geld tekort.

Het is daarom ook mooi dat innovaties bevorderd worden door de nieuwe Aanbestedingswet. Er komt waarachtig een Innovatiepartnerschap. Een speciale procedure. Nieuw. Dus die gaan we voorlopig niet veel meemaken. Maar er is meer. Zo is er ook een motie aangenomen over innovatie. Het promoten van best practices die voortkomen uit het testlab. Behalve de PVV was iedereen voor in de kamer. Dat moet dus goed zitten!

Ingewikkeld

Maar waarom klinkt het dan allemaal zo ingewikkeld? Startups een plek geven bij aanbestedingen kan toch heel eenvoudig? Een simpele wildcard bij een onderhandse procedure. Als je dat nu eens doet bij elke onderhandse aanbesteding? Vier partijen mogen meedoen. Twee degelijke, bekende partijen. Eén kleine maar ambitieuze regionale partij. En één met een interessante technische innovatie in huis. Maak maar duidelijk dat je het op die manier doet. Gunnen het liefst op EMVI natuurlijk. Maar zelfs op laagste prijs krijgt innovatie zo een kans. Als de uitvraag tenminste niet te gedetailleerd is. Die innovaties moet je wel ergens kunnen laten natuurlijk. Bang voor misbruik? Nergens voor nodig! Plak er een aanwijzing ter plaatse aan. Leg daarin dan eens goed uit wat je wilt. En de partijen heb je zelf uitgekozen. Die leveren echt wel wat je wilt.

 Zo krijgen start-ups een kans. Maar ook de gevestigde partijen kunnen laten zien wat ze waard zijn. Daar zit natuurlijk ook een hoop innovatie. En de kosten die je bespaart door het bestek weg te laten – daar kun je de goede doelen van laten profiteren. En dat vindt iedereen dan weer heel sympathiek.

Joost Fijneman,
Plaatsvervangend directeur Sociale Zaken en Ledenservice Bouwend Nederland

Reageer op dit artikel