blog

Het nieuwe bouwen is begonnen…

bouwbreed Premium

Het nieuwe bouwen is begonnen…

…zo werd recentelijk vermeld in de media. Wijzen uit het Oosten bedachten met behulp van een betonfabriek uit Vianen een concept. Bouwen van een woning in een paar dagen, alles prefab inclusief leidingen, vloerverwarming, verder installaties, kozijnen, etc.

Trots wordt gesteld dat prefab bouwen niet nieuw is, maar zo uitgebreid prefabben als dit bij deze woningen gebeurt, is nieuw in Nederland.

Nu is dat allemaal relatief. Voor deze aannemer is deze wijze van bouwen mogelijk nieuw, maar ook voor volledig bouwend Nederland? De foto geeft het casco van een eenvoudige woning, de eerste in een rijtje van vijf. Verder moeten nog wat vrijstaande woningen worden gebouwd. Over een tijdje.

Daar zit dan ook meteen het probleem. Wil je dit goed aanpakken, dan moet je als bedrijf hiervan een continue bouwstroom kunnen maken. Met een vaste ploeg die niets anders doet dan jaar in jaar uit op deze manier woningen monteren. Je moet er wel minimaal tweehonderd per jaar van weten te verkopen c.q. in opdracht verkrijgen.

Hoe krijgt Bouwbedrijf van Laar, de trotse aannemer van dit project, dit voor elkaar? Of moet toch heel veel resterende tijd op de traditionele wijze worden ingevuld?

Kortom, een beetje pretentieus dat je op basis van deze ene rechttoe rechtaan woning durft te stellen dat het nieuwe bouwen begonnen is. Ik zou zeggen: toon de continuïteit aan! En dat voor enkele jaren, met doorontwikkeling van dit product, flexibel en uitgebreid te produceren. Kom dan terug, en bevestig het gegeven dat het nieuwe bouwen niet alleen begonnen is, maar een volwassen realiteit is geworden.

Van de andere kant: het is een vorm van innovatie, vernieuwing, prijsbewustzijn en de basis van toekomstig bouwen. Bouwbedrijf van Laar, veel succes!

Reageer op dit artikel