blog

Doel of middel

bouwbreed

Doel of middel
Suzanne van de Kerk

Er is de afgelopen weken nogal wat gedoe ontstaan rondom het concept nul-op-de-meter (nom). Veel mensen begrijpen maar niet dat nom niet is bedacht als een doel maar slechts als middel.

Een middel om de condities te creëren waarmee Energie Leverend Bouwen een no-brainer wordt. Een middel om de bouwsector over een systeemgrens te duwen waarachter alles anders is en innovatie en industrialisatie noodzakelijk wordt om betere en vooral fors goedkopere oplossingen te bedenken. Een middel om de overheid te ‘dwingen’ de condities te creëren waarmee de eeuwige split-incentive-vragen worden opgelost en grote stappen financierbaar kunnen worden. Een middel om een gemakkelijk meetbare belofte af te geven; uiteindelijk is het immers alleen de meter achter de voordeur die telt. Een middel ook om uiteindelijk een energieneutrale gebouwde omgeving te bereiken. En, last but not least, een middel om in versneld tempo woningen gezonder, comfortabeler en waardevoller te maken.

Foute redenering

Van een doel een middel maken is een luxe die maar weinig programma’s zich kunnen permitteren. De meeste verduurzamingsprogramma’s zijn namelijk opgezet rondom het bouwen van ‘work-arounds’. Er worden geen werkelijke barrières geslecht en de opschalingskansen naar zowel hogere ambitieniveaus als grotere aantallen zijn minimaal. Meer van hetzelfde is het enige antwoord op de teleurstellingen van zo’n vijftien jaar verduurzaming. Nom is een antwoord op de foute redenering dat elke energiemaatregel ons dichter bij een energieneutrale gebouwde omgeving brengt. De lock in-situaties die ontstaan bij kleine stappen worden nu al zichtbaar in de corporatievoorraad. De bouwsector kan een factor drie goedkoper produceren. Nom probeert dat potentieel van de sector te ontsluiten. Dat de traditionele sectorinstituties dat niet zien is jammer. In het belang van de sector zouden zij van nom een doel moeten maken. 

Jan Willem van de Groep,
Oprichter van ARXlabs, Factor Zero en Challenge the Future

Reageer op dit artikel