blog

Met z’n allen in hetzelfde schuitje

bouwbreed

Met z’n allen in hetzelfde schuitje
Suzanne van de Kerk

Welke functie je ook hebt, bij welk bedrijf je ook werkt, overal moet je met mensen samenwerken. Samenwerken kun je alleen door naar elkaar te luisteren en vertrouwen in elkaar te hebben. Vertrouw op de expertise van die ander, durf ervan uit te gaan dat het juiste wordt gedaan. Dit geldt voor de samenwerking met collega’s, tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en tussen consortiumpartners. Een simpel en eeuwenoud principe. Niets nieuws dus.

Toch lijkt het er op dat we daar tegenwoordig best veel moeite mee hebben. Hoe kan dat toch? Hoe vaak hoor je geklaag over ‘die collega zus, die collega zo?’ Hoe vaak lezen we niet in Cobouwof andere bladen dat een prachtig project eindigt voor het hekje? Niet zo gek misschien, want de risico’s en met name de risicoverdeling voeren vandaag de dag de boventoon. Contracten worden dikker en dikker, advocaten verdienen goud geld. Op zo’n manier kom je ook niet meer aan samenwerken toe. De zogenaamde benen-op-tafel-sessies ‘kosten te veel tijd’ of ‘hebben geen inhoud’, dus worden van de agenda geschrapt.

Maar let op mensen, de boot drijft af. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar beseffen niet dat we moeten samenwerken om die stip op de horizon te bereiken. We stellen individuele belangen voorop en beleggen risico’s bij partijen die ze het minst goed kunnen beheersen. Waarom gaan we niet met elkaar om tafel wanneer een probleem wordt geconstateerd? Laten we focussen op de kansen die er liggen, in plaats van altijd de risico’s op de voorgrond te stellen. Er zijn altijd individuele belangen. Van daar uit moet je echter een gezamenlijk doel stellen om verder te komen. En dat lukt je alleen door samen te werken.

Reageer op dit artikel