blog

Samenwerken

bouwbreed

Samenwerken

Afgelopen woensdag hebben twee ministers, diverse marktpartijen, opdrachtgevers en brancheorganisaties, waaronder NLingenieurs, de marktvisie ondertekend. Jan Hendrik Dronkers, de DG Rijkswaterstaat, nam een jaar geleden het initiatief door te zeggen dat hij af wilde van vechtcontracten.

Heel kort gezegd gaat de marktvisie over samenwerken in plaats van strijden. Open dialoog in plaats van juridisch steekspel. Co-creatie in plaats van de klassieke opdrachtgever-opdrachtnemerrelaties. Aandacht voor elkaars belangen in plaats van gefocust op het eigen belang.

Relatie aangaan

Heel plat gezegd komt het erop neer dat we als spelers in de keten op een volwassen manier een relatie aangaan. De langjarige dbfmo-contracten van tegenwoordig worden weleens vergeleken met een huwelijk. “Bij een huwelijk bepaal je toch ook niet al op de trouwdatum dat je 15,7 jaar later op donderdagmiddag samen een kop koffie gaat drinken”, wordt er dan gekscherend achteraan gezegd.

Vechtcontract

Ik heb niet veel ervaring met huwelijken, ik ben nog steeds met mijn eerste bezig, maar ik kan wel wat met die vergelijking. In het kader van de marktvisie springt er één les uit: blijf niet te lang rondlopen met ergernissen. Doe je dat wel en ga je zitten invullen waarom de ander doet wat hij doet, wind je je daar ook nog eens verschrikkelijk over op, dan groei je zo uit elkaar. En voor je het weet zit je in een vechtcontract met in het ergste geval een vechtscheiding tot gevolg. Of, nog erger: je wordt uitgenodigd voor een familiediner van de EO!

Hoewel de sfeer vorige week opvallend positief was, ontmoet ik ook cynisme. “We praten al tien jaar over een betere samenwerking, maar er is nog niets veranderd”.

We kunnen het er ook niet over hebben. Maar dan verandert er zeker niets. Het feit dat dit zo’n softe marktvisie is, over houding, gedragen samenwerken, stemt mij met hoop.

Jacolien Eijer, directeur NLingenieurs

Reageer op dit artikel