blog

Durf nee te zeggen

bouwbreed Premium

Durf nee te zeggen

Viervijfde van alle openbare tenders zijn nog tenders zonder ontwerpvrijheid voor de markt. Alle berichten over innovatieve en integrale contracten ten spijt, biedt slechts 20 procent van de 1398 bouwopdrachten uit 2014 daadwerkelijk ruimte aan de markt. Ik vind dat eerlijk gezegd nog steeds aan de magere kant.

Natuurlijk willen opdrachtgevers zeker zijn dat ze krijgen wat ze willen hebben. Ook is het onnodig elke rotonde of maaiopdracht te belasten met emvi (economisch meest voordelige inschrijving), maar 80 procent zou de markt geen meerwaarde kunnen bieden? De prijs geeft bij zowel de bestekken als de innovatieve contracten nog opvallend vaak de doorslag. Inmiddels wordt bij ruim tweederde van de opdrachten kwaliteitscriteria toegepast, maar die leiden opvallend genoeg meestal niet tot extra onderscheidend vermogen.

“Durf af en toe nee te zeggen, want dan krijg je bijna altijd een uitnodiging om je grieven toe te lichten”, is de opmerking van een van de aanwezige marktpartijen, die mij het meest is bijgebleven. Selectiever zijn, risico’s en winkansen afwegen zouden al een kleine revolutie zijn.

Echter de druk om maar vooral laag in te schrijven om maar werk binnen te schrapen, blijft onverminderd groot. De praktijk staat nog ver af van een andere bouwcultuur en een gezonde sector met gezonde winstmarges.  Daar is nog een wereld te winnen, bleek ook vorige week tijdens het congres van het Aanbestedingsinstituut en Stichting Marktwerking Installatietechniek.  Al brainstormend kwamen ruim honderd mensen uit de sector niet meteen met een pasklaar antwoord.

Tijdens de workshop wel ontluisterende voorbeelden over cherrypicking en nalatig gedrag over hoe opdrachtgevers en opdrachtnemers echt niet met elkaar horen om te gaan! Meer opdrachten en een aantrekkende economie zorgen ervoor dat de omzet weer voorzichtig stijgt (dit kwartaal 7 procent), maar zonder een meer structurele aanpak zal de problematiek van orderportefeuilles en winstmarges niet vanzelf veranderen. De Marktvisie is een nieuwe poging om beweging op gang te krijgen en de uitkomsten van het congres zijn daar ingebracht.

Lees alle cijfers hier.

Reageer op dit artikel