blog

Bouwplaats als toeristische trekpleister

bouwbreed

Bouwplaats als toeristische trekpleister

Bouwplaatsen hebben een magische aantrekkingskracht op hun omgeving. Kijkgaten en klimtorens kunnen op meer dan gemiddelde belangstelling rekenen van passanten en bezoekers.

De Noord-Zuidlijn en station Delft spelen daar actief op. Bij Hoog Catharijne zijn bankjes geplaatst die uitkijken over de diverse bouwlocaties in hartje Utrecht en ook de dubbeldekstunnel A2 Maastricht kan rekenen op hordes bezoekers. Zover bekend wordt alleen bij het 3D-geprinte grachtenpand in Amsterdam entree geheven voor groepsbezoeken. Er is echter maar een bouwplaats ter wereld waar je 15 euro toegang betaalt en ook nog eens een uur in de wachtrij staat om te mogen kijken: de Sagrada Familia in Barcelona van Gaudí.

Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 is bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Het is een echte bouwplaats met bouwliften, diverse bouwkranen en mannen met helmen. Binnen is het Gaudí-effect al overweldigend, maar buiten wordt nog hard gebouwd aan sculpturen en torens. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026, de honderdste sterfdag van Gaudí. De architect woonde zelfs enige tijd op de bouwplaats, voordat hij is overreden door een tram. Hij is begraven in de crypte van ‘zijn’ kerk. Het bouwen ging door, maar duurt inmiddels zo lang, dat reeds voltooide gedeelten inmiddels al gerenoveerd moeten worden.

Een fotoimpressie: 

Reageer op dit artikel