blog

2015: Return of the Jedi

bouwbreed

2015: Return of the Jedi

Nu we eruit zijn, durven we erop terug te kijken: de crisis. Wat leverde het ons als architecten nu op? Zo ergens op het dieptepunt, twee, drie jaar geleden, dacht ik dat de rol van architect in seriematige woningbouw was uitgespeeld. Alle goede plattegronden zijn al ontworpen. De computer doet de rest. Geen toegevoegde waarde. Wegwezen. En ik dácht het alleen nog maar, de rest riep het. De toekomst voor architecten in de woningbouw lag op Death Star.

Maar: never waste a good crisis. Daarom ontwikkelden we tal van alternatieven. We gingen naar Duitsland, want daar betaalden ze nog ouderwetse honoraria voor de innovatieve aanpak van de Nederlandse architect. Of naar China, die wilden voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar ze hadden wel heel veel dubbeltjes. We gingen bimmen en bereikten een enorme productiviteitsstijging. 

We kochten zelf kavels en bebouwden deze. We startten wijkbedrijven en voerden daarmee renovaties uit. We openden winkels en leverden ontwerp als product in plaats van dienstverlening (of kunst…). Sommige anderen maakten zelfs computerprogramma’s of stijlbibliotheken om het ontwerpproces nóg verder te automatiseren. 

Kortom: we waren leuk bezig, maar nu gooit de crisis opnieuw roet in het eten, gewoon door op te houden. Want wat blijkt? Opeens komen de ouderwetse, grootschalige, in-één-keer-opdracht-voor-alles, netjes betaalde opdrachten weer terug. Waarom nou toch? Kennelijk zijn architecten net als The Jedi, de goeierikken uit Star Wars, onuitroeibaar.

Ik denk dat mensen die woningen willen maken dat willen doen met mensen, niet met Darth Vader, de slechterik, niet alleen met computers, maar met mensen van vlees en bloed. Mensen willen fouten kunnen maken, kunnen leren, kunnen herstellen en verbeteren. Mensen willen leven en het leven is tóch mooier als het niet perfect is.

Ik wens u een niet-perfect 2016.

Reageer op dit artikel