blog

Durf te praten

bouwbreed

Durf te praten

Het was de vijfde keer. Het aanbestedingscongres van Aanbestedingsinstituut en SMI afgelopen dinsdag. De opkomst was groot. Dit jaar met een gemengd publiek. Opdrachtgevers en opdrachtnemers. Toen we vijf jaar geleden begonnen, was dat niet vanzelfsprekend. Maar de verhoudingen zijn veranderd. Aanbesteden wordt steeds meer bespreekbaar. Nog niet overal en met iedereen. Maar steeds meer aanbesteders durven te praten met de markt. En de markt durft steeds vaker te laten horen wat haar beweegt.

Het ging over de toekomst van emvi. Eerst plenair, in een grote zaal. Vervolgens in kleine, gemengde groepen. Wonderbaarlijk hoe in één uur alles op tafel komt. Hoe er wederzijds begrip wordt uitgesproken. En dat het gaat om lef. Om durven. Durven te veranderen. Maar ook: durven het gesprek aan te gaan. Voorafgaand aan een aanbesteding. Leg als aanbesteder uit wat je wilt bereiken met het project. Wat je belangrijk vindt. En ondernemers, geef aan waar de kansen zitten. Welke ruimte nodig is om je te kunnen onderscheiden. Met échte toegevoegde waarde. Niet alleen op papier. En durf, als opdrachtgever, ook te kiezen voor de laagste prijs in plaats van emvi. Als de markt dat zelf aangeeft. Maar durf als ondernemer ook niet mee te doen. Als je de risico’s onverantwoord vindt. Of de kosten voor inschrijving te hoog. En durf dat ook terug te koppelen. Want daarmee daag je de aanbesteder uit om het beter te doen.

Durf, kortom, steeds te blijven praten. Via congressen als het onze, via emvi-roadshows in de regio, via marktontmoetingen en -consultaties. En uiteindelijk gewoon tijdens elke aanbestedingsprocedure.

Reageer op dit artikel