blog

Hoe ingenieur Isis techniekvrouwen op de kaart zette

bouwbreed

Hoe ingenieur Isis techniekvrouwen op de kaart zette

Isis Wenger (22) is ‘platform engineer’ bij het Amerikaanse technologiebedrijf OneLogin. Deze zomer verscheen ze op een wervingsposter van haar werkgever. De reacties waren niet mals. Bedrog, klonk het. Want zo ziet een ingenieur er toch niet uit?

Wenger schreef een blog over de reacties die ze kreeg op social media. Vrouwen in technische functies worden dagelijks geconfronteerd met vooroordelen en andere genderproblemen, stelt zij. De hoogste tijd om te herdefiniëren hoe een ingenieur er uit moet zien. Ze riep de hashtag #ILookLikeAnEngineer in het leven. Voor iedereen die niet voldoet aan het traditionele plaatje van een ingenieur. Doel: Meer diversiteit in technische beroepen.

Dat was begin deze maand. De hashtag is op Twitter en Instagram inmiddels enkele tienduizenden keren gebruikt. Voornamelijk vrouwen in de techniek lieten van zich horen: Softwarespecialisten van Microsoft en Amazon, professoren in de dop, maar ook vrouwen met bouwgerelateerde beroepen, met en zonder bouwhelmen.

Vorige week werd een crowdfundingcampange gelanceerd met als doel het ophangen van een groot #ILookLikeAnEngineer-billboard in San Fransisco. De benodigde 3500 dollar was in een mum van tijd opgehaald. Binnen een dag stond de teller op 10.000 dollar. Later deze week wordt erg zelfs een ‘gathering‘ (met Isis) gehouden.

Het is niet zo vreemd dat de actie van Isis op zoveel steun kan rekenen, becijferde The Huffington Post. Diversiteit in de technologie is ver te zoeken. Slechts 23 procent van de techwerkers is vrouw. Het aantal vrouwen loopt bovendien hard terug. Bij een bedrijf als Google is nog 30 procent, maar bij Facebook en Twitter komt niet verder dan 15 en 10 procent.

In Nederland bleef het tot nu toe stil. Jammer eigenlijk, want een technische sector als de bouw is maar weinig divers. Zo is slechts 8 procent van alle werknemers in de bouw vrouw. Onder leidinggevenden zijn vrouwen nog zeldzamer: 5 procent. Sinds 2009 is het aandeel vrouwen bovendien niet meer toegenomen.

Beste bouwmensen (m/v), Misschien is dit een mooi moment om van jullie te laten horen. Wat doen jullie zoal? Waar zijn jullie trots op? En waarom zou iedereen (m/v) een baan in de sector moeten ambiëren? Ik ben benieuwd: #ILookLikeAnEngineer.

Reageer op dit artikel