artikel

Moe achter het stuur: levensgevaarlijk!

bouwbreed 328

Het is bijna het einde van een hectische week, je hebt een paar lange werkdagen en korte nachten achter de rug… Begin jij de dag al moe achter het stuur van jouw bedrijfswagen? Dan ben je levensgevaarlijk bezig! Met een speciaal ontwikkeld slaappak laat Ford je de effecten ervaren van vermoeidheid in het verkeer.

Moe achter het stuur: levensgevaarlijk!

Moe achter het stuur kruipen: veel mensen doen het wel eens. Zo zou zestig procent van de Amerikaanse automobilisten wel eens vermoeid de weg op gaan en één derde gaf zelfs toe wel eens in slaap gevallen te zijn tijdens het rijden! Mocht jij dus ook wel eens gapend en met kleine oogjes je bus instappen, dan ben je niet alleen. Maar verstandig is het absoluut niet!

Zelfde effect als dronkenschap

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat vermoeidheid een belangrijke rol speelt in 1 op de 5 verkeersongevallen en dat er bij die ongelukken vaak sprake is van zware verwondingen. Vermoeidheid kan hetzelfde effect op je lichaam hebben als dronken zijn, stellen experts.

Speciaal slaappak

Autofabrikant Ford heeft een ‘slaappak’ ontwikkeld, waarin de drager ervaart wat het effect van vermoeidheid is op autorijden. “Als je vermoeid de weg opgaat, vorm je een gevaar voor jezelf, de inzittenden en andere verkeersdeelnemers”, zegt de ontwikkelaar van het slaappak Dr Gundolf Meyer‑Hentschel, CEO van het Meyer‑Hentschel Institute.

Met het slaappak van Ford voel je de effecten van vermoeidheid op jouw rijkunsten

Microslaapjes: blind autorijden

Het slaappak bestaat onder andere uit een speciale bril waarmee extreme uitputting wordt gesimuleerd, inclusief microslaapjes: een niet te beheersen reactie op vermoeidheid. Microslaap kan tot gevolg hebben je je voertuig tien seconden of langer bestuurt zonder dat je iets zien, soms met je ogen nog open. In die tijd leg je honderden meters blind af en soms herinneren je je achteraf niet eens dat dat is gebeurd.

Uitgeschakeld brein

De bril wordt gekoppeld aan een app op een smartphone. Daarmee wordt gesimuleerd dat het brein wordt uitgeschakeld en dat je een halve seconde lang, geleidelijk oplopend, niets voor je ziet. De bril draag je samen met een speciaal ontworpen vest, hoofddeksel en arm- en enkelbanden. In totaal weegt dat slaappak meer dan 18 kg.

Veilig rijden niet altijd gegarandeerd

Het slaappak biedt inzicht in hoe erg je als bestuurder wordt beperkt door vermoeidheid. “We waren vastbesloten het gevaar van slaperig rijden onder de aandacht te brengen,” zegt Jim Graham, manager van Ford Driving Skills for Life. “Het slaappak is daar een ideaal hulpmiddel voor. Veel mensen zijn dankbaar als een vriend of familielid zich aanbiedt als BOB tijdens een avondje uit. Dat betekent alleen nog niet dat ze veilig kunnen rijden na bijvoorbeeld een nacht doorhalen.”

Ford wil trainingen in het slaappak integreren tijdens Driving Skills for Life (Ford DFSL), een gratis trainingsprogramma voor jonge automobilisten tot 24 jaar.

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel