Twaalf opmerkelijke bouwprojecten

Twaalf opmerkelijke bouwprojecten

Er wordt wat afgebouwd in Nederland. Jaarlijks gaan bouwbedrijven aan de slag met nieuwe projecten en elke maand wordt er wel een gebouw opgeleverd. Een hotel, een zwembad, een appartementencomplex, een politie­bureau. Deze volgende in het oog springende projecten worden in 2019 opgeleverd.

Januari: Hotel Breeze

bouwprojectenAan het IJmeer in Amsterdam wordt druk gewerkt aan Hotel Breeze. Het eerste (nearly) zero-energy hotel ter wereld met een oppervlakte van 6000 vierkante meter heeft 195 kamers, een restaurant, skybar, fitnessruimte en een parkeergarage. De natuurlijke elementen zon, wind en aarde, zorgen ervoor dat het hotel zichzelf grotendeels van energie kan voorzien. Zo krijgt het gebouw onder meer natuurlijke airconditioning in plaats van mechanische ventilatie. Projectontwikkelaar Dutch Green Company werkt samen met TU Delft en TU Eindhoven aan het allereerste (nearly) zero-energy hotel. Het project is duurzaam vanwege de klimaatcascade, een zonneschoorsteen en een powerdak met zonnepanelen. In het ontwerp, dat is gemaakt door NWA Architecten, is rekening gehouden met de verschillende jaargetijden. De kosten zijn geraamd op 10 miljoen euro.

Februari: Kantoorgebouw Moermansk

bouwprojectenBouwbedrijf Wessels Zeist is bezig met de bouw van kantoorgebouw ‘Moermansk 400’ in de Minervahaven in de Houthavens aan de Moermanskkade 401 in Amsterdam. De Houthavens is een plek waar een enorme verandering gaande is. Ooit was het een belangrijke haven, in 1876 gebouwd voor het overladen van timmerhout. In 2010 is begonnen met de herontwikkeling van het gebied. Het kantoorgebouw krijgt een oppervlakte van ongeveer 5000 vierkante meter, verdeeld over vier tot vijf grote verdiepingen. De WKO, de energiezuinige verlichting, de materialen, een intelligent klimaatsysteem én een BREEAM very good-­score maken het een duurzaam project. Projectontwikkelaar G&S Vastgoed verkocht het gebouw, ontworpen door ZZDP Architecten, aan een pan-European Real Estate club, die het gebouw begin van de maand in gebruik kan nemen.

Maart: Woontoren State

bouwprojectenDe 70 meter hoge woontoren ‘State’ is gebaseerd op de architectuur van de New Yorkse ‘Flatiron Building’. De toren, die eind maart wordt opgeleverd, staat aan de Lindenhoevestraat en de Solitudolaan in Amsterdam en heeft een oppervlakte van 32.500 vierkante meter en telt 23 verdiepingen. In het gebouw komen onder andere 102 sociale huur- en 150 vrije huurappartementen, 43 koop- appartementen, een penthouse van 400 vierkante meter en een zwembad. Het project is onderdeel van de ontwikkeling ‘Amstel­kwartier’ Een nieuw stukje Amsterdam – tussen Zuid en Watergraafsmeer – direct aan de Amstel. Vlak bij het centrum, omgeven door groen en water. Bouwinvest is de eigenaar van het gebouw waarvan de bouw is geraamd op 25,5 miljoen euro.

April: Villawijk De Vlietoevers

bouwprojectenOp het voormalige terrein van de gemeentekwekerij en Initial-Hokatex, een chemische wasserij aan het Westeinde in Voorburg, wordt het villawijkje De Vlietoevers gebouwd. Ouwehand Bouw is de hoofdaannemer, SP Fund is de projectontwikkelaar.Het project bestaat uit 62 eengezinswoningen en ligt aan kanaal de Vliet. Het wordt een volledig gasloze wijk. Het project, dat op ruim 6 miljoen euro is geraamd,  telt 7 villa’s, 10 verandawoningen, 8 twee-onder-een-kap-woningen en 37 herenhuizen in diverse types. De woningen hebben een woonoppervlak tussen circa 125 en 200 vierkante meter. Alle huizen hebben een eigen tuin; ook komt er een parkeergarage. Het ontwerp is van Diederik en Britta van Egmond van Van Egmond Architecten. De architectuur van het nieuwe wijkje is geïnspireerd op de parkachtige architectuur die volgens de architecten veel voorkomt in luxe woonwijken van Voorburg, Wassenaar en Den Haag.

Mei: Distributiecentrum Udea

bouwprojectenIn Veghel komt aan de Doornhoek 4040 een distributie­centrum voor Udea, een groothandel voor de biologische Ekoplazasupermarkten. Het gebouw met een oppervlakte van 32.000 vierkante meter vervangt de vorige centra op het Foodpark. Het is een duurzaam project vanwege de ambitie en een BREEAM Excellent certificaat. Hoofdaannemer van het project is Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling. Van Iersel Made B.V. is de onderaannemer van de gevel. Architect is DENC Netherlands. Voor de bouw van het distributiecentrum zijn de kosten geraamd op 17,5 miljoen euro. Half mei zou het project klaar moeten zijn, maar de distributeur verwacht in 2020 het pand officieel te gaan gebruiken.

Juni: Appartementengebouw Sea & City

bouwprojectenIn Vlissingen is in april van 2018 gestart met de bouw van Sea & City, een appartementengebouw van 4000 vierkante meter op een plek waar binnenstad, Boulevard en Spuikom elkaar ontmoeten. Het complex komt te liggen op een hoek aan de Coosje Buskenstraat, de Spuistraat en de Kommedijk. Het bouwplan van WTS Architecten telt 15 appartementen, 4 penthouses met riante dakterrassen en een parkeerkelder met plek voor 19 auto’s. Bovenop het gebouw komt een dakterras voor algemeen gebruik. Hier bevindt zich een zone met zonne­panelen. De kosten voor dit project worden geraamd op 2,5 miljoen euro.

Juli: Zwembad De Nije Rolpeal

bouwprojectenJorritsma Bouw bouwt in Workum aan de Weverswei het sportcomplex met zwembad de Nije Rolpeal. Een burger­initiatief waarbij duurzaamheid en energie centraal staan. Er wordt gebruikgemaakt van de restwarmte van de nabijgelegen zuivelfabriek. Het ontwerp voor dit zwembad met een oppervlakte van 4700 vierkante meter is gemaakt door Slangen + Koenis Architecten. Voor het betoncasco voor het zwembad is gekozen voor prefab. Dat zorgt voor een schonere bouwplaats en een kortere bouwtijd. De kopwand van het zwembad is de zwaarste wand. Deze weegt 44 ton, is 16 meter lang, 3,67 meter hoog en 30 cm dik. De opbouw bestaat uit een staalconstructie met sand­wich­elementen met voor het dak een houten opbouw­systeem.

Augustus: Studentencomplex  Oostersingel

bouwprojectenWie studeert in Groningen wil natuurlijk graag dicht bij de Grote Markt wonen. Dat kan straks aan de Oostersingel in Groningen. Aannemer Plegt-Vos bouwt daar momenteel aan een studentencomplex. Het complex van zes verdiepingen is ontworpen door SKETS Architectuurstudio en beschikt over maar liefst 275 zelfstandige studio’s. Het studentencomplex van 17.500 vierkante meter is een binnenstedelijke ontwikkeling met stevige, uit baksteen opgetrokken, gebouwen die aardbevingsbestendig worden gebouwd. De woongebouwen worden aan elkaar gekoppeld middels een loopbrug op de eerste verdieping. Het project gaat 10 miljoen euro kosten.

September: Politiebureau Bergen op Zoom

bouwprojectenBAM Bouw en Techniek bouwt in opdracht van de politie een nieuw politiekantoor en Gemeenschappelijke Meld­kamer (GMK) voor Zeeland en Midden- en West Brabant aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom.  Het nieuwe politiebureau vervangt het huidige pand aan de Jacob Obrechtlaan. In het pand worden het basisteam Bergen op Zoom, recherche, districtskantoor De Markie­zaten en het regionale service centrum gehuisvest. Ook de gemeenschappelijke meldkamer van brandweer, ambulance en politie gaat het pand bewonen. Het gebouw – ontworpen door Van Pelt architecten – krijgt vier bouwlagen met een totale oppervlakte van 8.400 vierkante meter met 350 werkplekken. Politiemensen en medewerkers van de meldkamer hebben meegedacht over de inrichting en functionaliteiten van hun nieuwe werkomgeving. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten inspireren door het Hollandse landschap.

Oktober: Basisschool en Kindcentrum De Werf

bouwprojectenAannemer Hillen en Roosen bouwt in opdracht van Stichting de Werf voor onderwijs op grondslag van vrije persoonlijkheidsvorming aan basisschool en IKC De Werf aan de Koperslagerstraat in Zaandijk. De huidige locatie is gesloopt door Sloopbedrijf Bentvelzen & Jacobs. Na een lang traject rond het verkrijgen van de omgevingsvergunning (een Wabo-traject) en noodzakelijke bezuinigingsronden, gingen de opdrachtgever en aannemer over tot ondertekening van de aannemingsovereenkomst. Het gehele proces van PvE tot oplevering wordt begeleid door BOAadvies in samenwerking met de gemeente Zaanstad en de gebruikers van de nieuwe IKC.  De kosten van het IKC, dat een oppervlakte heeft van 2600 vierkante meter, worden geraamd op 1,5 miljoen euro.

November: NOM-woningen Hoge Weide

bouwprojectenIn de wijk Hoge Weide worden 99 nul-op-de meter woningen en een energiezuinig buurthuis gebouwd. Het buurthuis wordt eigendom van de gemeente Utrecht. Woningcorporatie Bo-Ex gaat de woningen verhuren. De woningen bestaan uit 65 appartementen en 34 een­gezinswoningen bestemd voor de sociale verhuur, en liggen aan de Kamilleweg, Laurierweg en de Kruidnagel naast de bibliotheek Parkwijk. Er worden ruim 1000 zonnepanelen geplaatst op de daken van het appartementencomplex, de woningen en de  bergingen. De woningen zijn gasloos en worden voorzien van warmtepompen. Het project, met een omvang van 10.500 vierkante meter en een raming van 12 miljoen euro, is een ontwerp van Diederendirrix Architecten. Pieters Bouwtechniek is de constructeur. De adviseur voor de installaties is Verwey Raadgevend Technisch Bureau en Buro Nieman is erbij betrokken voor de bouwfysica, brandveiligheid en geluid. De woningen en buurthuis worden gebouwd door Koopmans Bouwgroep.

December: Psychogeriatrisch verpleeghuisdeel Oranje Nassau’s Oord

bouwprojectenEen consortium bestaande uit Bouwgroep WAM & van Duren, RTP Elektrotechniek en WSI Techniek realiseert in Wageningen de nieuwbouw van het psychogeriatrisch verpleeghuisdeel van Oranje Nassau’s Oord. Het is een duurzaam project vanwege de intentie tot duurzaam bouwen. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw zijn er enkele bijgebouwen gesloopt in de zomer van 2018. Bewoners konden tijdens de bouw in het huidige gebouw van Oranje Nassau’s Oord blijven wonen. Nieuwbouw is noodzakelijk omdat het huidige gebouw, dat in de jaren negentig werd gebouwd onder inmiddels opgeheven bouweisen, op langere termijn niet meer voldoet qua inrichting en gebruik. Vanwege het monumentale gebouw en de bijzondere omgeving van Oranje Nassau’s Oord is zorgvuldig gezocht naar de verbinding tussen oud en nieuw. Het ontwerp van Mecanoo Architekten toont een harmonieus geheel van nieuwbouw in combinatie met het huidige karakteristieke hoofdgebouw en het landgoed.