artikel

Elektrisch versus diesel: wat gaat er winnen?

bouwbreed 309

Er komen steeds meer elektrische machines en voertuigen op de markt. En als het aan de overheid ligt, dan bewegen we ons over enkele tientallen jaren alleen nog elektrisch voort. Grote vraag is natuurlijk: gaat het echt zover komen?

Elektrisch versus diesel: wat gaat er winnen?

Want er zitten nogal wat haken en ogen aan dat plan. Bij de Britse machinefabrikant JCB hebben ze onlangs een duidelijk statement gemaakt: de schone dieselmotor zal nog lang onmisbaar zijn. JCB liet deze opmerkelijke uitspraak doen door een voormalige directeur en bij de introductie van een volledig elektrisch werkende mini graver. Wat is hier aan de hand? JCB bouwt alweer enkele jaren zelf dieselmotoren en weet die een steeds lagere emissie mee te geven. Tegelijkertijd leveren ze veel meer kracht dan bij elektrische systemen mogelijk is. Zodat de situatie zal ontstaan, dat bij kleine machines een elektrische of hybride aandrijving past en bij grote machines een schone dieselmotor, al dan niet met hybride varianten daarop. De reden dat JCB deze weg kiest, heeft ook met een andere kant van de elektrische aandrijving te maken: produceren van accu’s is eveneens sterk milieubelastend en veel elektriciteit wordt – zeker in thuisland Engeland – nog opgewekt door ‘vieze’ kolencentrales. Kortom, we zijn er nog lang niet…

www.jcb.com

Reageer op dit artikel