artikel

Advies van de werkvloer: kijk naar groeimogelijkheden

bouwbreed 1930

Advies van de werkvloer: kijk naar groeimogelijkheden

Ze zijn schaars en bijzonder gewild: vakmensen. Maar wie zijn het eigenlijk, die mensen die zich dag in, dag uit inzetten in de bouw? Wat drijft hen en hoe kijken zij naar de gekte op de arbeidsmarkt.

We vroegen twee ervaren bouwmedewerkers en twee zij-instromers naar hun achtergrond, motivatie, ervaringen en ideeën.  Dit keer aan het woord: Erik Fredrikze, ervaren elektromonteur bij Compass, en zij-instromer Reyer Velema.

Om te beginnen de 37-jarige Fredrikze. Voor wie de keuze voor vakmanschap vanzelfsprekend was.

Wanneer en waarom heb je gekozen voor de bouw?
“Bij mij is het echt met de paplepel ingegoten. Mijn opa was elektricien, hij had een eigen bedrijfje en een eigen elektrawinkeltje. Ook mijn vader was elektricien, als klein kind ging ik in schoolvakanties wel eens mee naar zijn werk. Toen kon dat nog. Ik was onder de indruk van de veelzijdigheid van het vak. Om die reden ben ik eerst de lts gaan doen, en vervolgens ben ik begonnen met werkend leren. Via monteur en technicus ben ik gekomen waar ik nu ben: eerste elektromonteur. Ik beheers verschillende disciplines, zo ben ik bijvoorbeeld ook beveiligingstechnicus.”

Wat vind je het allerleukste aan je werk?
“De omgang met klanten spreekt me erg aan. Zij benaderen ons met een concrete vraag, het is mooi om dan samen met die klant tot een oplossing te komen. Om een voorbeeld te geven, kort geleden vroeg een klant me om te helpen bij het aanbrengen van toegangscontroles bij zijn werkplaats. De klant wilde een beter beeld krijgen bij wie er precies naar binnen ging. Het lastige was dat de klant grote stalen deuren op de werkplaats had. Dat maakte het werken met kabels moeilijk. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een kabelloze oplossing, met draadloos communicerende sloten. Dat soort uitdagingen, die elke keer anders zijn, maken mijn werk zo leuk.”

Personeelstekort in de bouw

Personeelstekort in de bouw
En hoe ervaar je Compass als werkgever?
“De veelzijdigheid van het werken bij Compass is aantrekkelijk. Of het nu elektrotechniek, glasvezel of beveiliging is, je kunt alle kanten op. Maar het prettigst vind ik misschien wel de vrijheid die ik altijd heb ervaren. De opdrachten die ik krijg zijn niet voorgekauwd. Ik word naar een klant gestuurd, en mag op basis van diens vraag zelf een oplossing bedenken. Die vrijheid is heerlijk. Overigens is die er ook op het gebied van scholing. Er wordt niet moeilijk gedaan als ik een opleiding wil volgen.”

Is er dan niets voor verbetering vatbaar?
“Ik zou wat meer feedback op afgeronde projecten op prijs stellen. Het zou voor mij handig zijn om te weten of een project in financieel opzicht geslaagd was of niet. En zo nee, wat er bijvoorbeeld op het gebied van besteding van werkuren beter zou kunnen. Die informatie kan ik dan weer goed gebruiken in een volgend project.”

Heb je tot slot nog een tip voor werkgevers hoe ze in deze krappe arbeidsmarkt aan goede mensen kunnen komen?
“Begin echt bij het begin, en ga technische scholen af om jezelf bekend te maken. Deel flyers uit, vertel wat je doet. Zeker voor de wat kleinere bedrijven is dat nodig, omdat die op internet minder vindbaar kunnen zijn. Dan is het van belang al vroeg te investeren in mogelijke medewerkers.”

En andersom, wat adviseer je aan potentiële werknemers?
“Zij zitten in een luxepositie, hebben keuze zat. Maar juist dan is het noodzakelijk goed na te denken over wat je wilt. Kies je voor een eenzijdig bouwbedrijf, met maar één discipline? Of juist voor een bedrijf als Compass, waar je verschillende disciplines kunt uitvoeren? Verder zou ik zeggen: zorg ervoor dat je blijft leren, jezelf blijft ontwikkelen!”


Van ambtenaar naar engineer

Voor Reyer Velema was het minder vanzelfsprekend dat hij in de bouw terecht kwam. De 25-jarige projectengineer van Oosterhof Holman was jarenlang ambtenaar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu

Je bent een typische zij-instromer. Waarom heb je gekozen voor de overstap naar de bouwwereld?
“Ik was beleidsmedewerker accurecycling op het ministerie. Op zich had ik het er goed naar m’n zin, maar toch wilde ik enkele jaren geleden de papieren wereld van het ministerie uit. Ik verlangde naar een organisatie waar projecten worden gerealiseerd. Meer de uitvoeringskant dus. Daarbij kwam dat ik opgegroeid ben in het noorden van het land. Daar wilde ik wel naar terug. Van het een kwam het ander: ik solliciteerde bij Oosterhof Holman en nu werk ik er als projectengineer.”

Wat houdt die functie in?
“Ik werk op de afdeling geïntegreerde contracten. Zelf heb ik een technische achtergrond, ik heb technische aardwetenschappen gestudeerd aan de TU Delft. Daarom ben ik nu in technisch opzicht betrokken bij projecten, waarbij we de vrijheid hebben om zelf oplossingen te creëren voor onze opdrachtgevers.”

Wat spreekt je het meest aan in je functie?
“Het aantrekkelijkst vind ik het oplossingsgericht werken, het écht praktisch kunnen meedenken over projecten.”

En in je werkgever, Oosterhof Holman?
“Zij geven veel vrijheid, verantwoordelijkheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Zo stimuleren ze actief om opleidingen te volgen, dat vind ik erg prettig. Daarnaast is het een middelgroot bedrijf, dat heeft als voordeel dat je elkaar kent, dat er korte lijnen zijn en dat je bijvoorbeeld veel direct contact hebt met je leidinggevende.”

Wat is een verbeterpuntje?
“Een belangrijk punt, waar overigens hard aan wordt gewerkt, onder andere door mijzelf, is de modernisering van systemen. Oosterhof Holman is in de loop van de ruim 100 jaar enorm gegroeid, we zijn nu hard bezig om de it-infrastructuur mee te laten groeien en aan te passen aan deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan hoe we omgaan met big data.”

5 belangrijke pijlers

5 belangrijke pijlers
Heb je wellicht tips voor werkgevers en werknemers hoe ze zich moeten bewegen in de huidige arbeidsmarkt?
“Tegen een werknemer die nieuw in de bouw komt werken zou ik zeggen: kijk goed naar de mogelijkheden voor groei die een werkgever je biedt. Ik heb in mijn werkzame leven verschillende werkgevers meegemaakt, de ene bood weinig ruimte voor scholing, de andere – mijn huidige werkgever – stimuleert dat zelfs uit zichzelf. Werkgevers zou ik willen aanraden te zoeken naar personeel dat én verstand heeft van techniek én communicatieve vaardigheden heeft. De markt vraagt tegenwoordig namelijk om beide. Zoek dus niet alleen naar vakbekwame mensen, maar ook naar mensen die kunnen samenwerken, die een open blik hebben en die met je opdrachtgevers kunnen sparren.”

Volg de ontwikkelingen omtrent personeelstekort op de voet. Meld u aan voor onze arbeidsmarktnieuwsbrief:

Reageer op dit artikel