artikel

Monumentale sluis aangepakt

bouwbreed 64

De Jacob Claessesluis  in het Noord-Hollandse Zijpersluis vertoont ernstige vervormingen. De fundering van de vier vleugelwanden is zodanig verzwakt dat deze versterkt moet worden. De Jacob Claesse Sluis in Zijpersluis stamt uit 1566. In zijn huidige vorm dateert deze dubbele sluis uit 1809. In het voorjaar van 2012 is de zuidwestelijke vleugelmuur van de Jacob Claesse Sluis bezweken. Er ontstond een brede verticale scheur en een deel van de muur zakte scheef weg. Er is een tijdelijke voorziening aangebracht door middel van het aanbrengen van bigbags. 

De Jacob Claesse Sluis is een provinciaal monument. De sluis heeft een zeer beperkte functie – het is een open verbinding tussen de Groote Sloot en het Noordhollandsch Kanaal. De enige functie is de mogelijkheid tot compartimentering van de Schermerboezem. 

 

Reageer op dit artikel