artikel

Ingenieursbureau Movares geraakt door tegenvallers

bouwbreed 427

Ingenieursbureau Movares geraakt door tegenvallers

2016 is niet het jaar geworden waarop Movares had gehoopt. Het ingenieursbureau rekende vooraf op omzet- en winstgroei, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met bijna 3 procent minder opbrengsten en zelfs 19 procent minder winst.

“Onze cijfers zijn op zich gezond genoeg”, reageert bestuursvoorzitter Sander Eijgenraam op de resultaten, die vanmorgen naar buiten zijn gebracht, “maar we hoopten een andere trend neer te zetten. Daarom is het toch wel een teleurstellend jaar geworden.”

Als voornaamste oorzaak voor de lagere omzet noemt Eijgenraam “het gedoe” rond de aanbesteding van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst van Rijkswaterstaat. Twee partijen vochten de gunning van het meerjarige contract voor het leveren van ingenieursdiensten aan, met uitstel als gevolg.

“Dat is bij ons merkbaar geweest”, aldus de topman. “De omzet vanuit Rijkswaterstaat is daardoor afgelopen jaar gehalveerd.”

Infra een grillige markt

Ook op de markt voor grote infraprojecten zat het Movares niet mee. Zo greep het bedrijf mis bij het Zuidasdok en de Blankenbergtunnel. “Je sluit je aan bij een grote civiele aannemer, maar als die het werk niet scoort, heb je niets. Het is en blijft een grillige markt”, verzucht Eijgenraam.

Hij had “graag gezien” dat het ingenieursbureau dergelijke tegenvallers had opgevangen, door bijvoorbeeld de aandacht te verleggen naar andere markten of opdrachtgevers. Maar dat gebeurde dus niet, of in ieder geval niet voldoende. “Ik vind dat we wel anders mogen reageren op dergelijke ontwikkelingen. Als het tegenvalt zijn we toch wat kwetsbaar.”

De omzet van de divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra daalde uiteindelijk met ruim 9 miljoen. Maar omdat de divisie Railinfra een omzetstijging van 5 miljoen behaalde, bleef het omzetverlies uiteindelijk beperkt tot 4 miljoen. De totale omzet over 2016 kwam uit op 129,2 miljoen. Het bedrijfsresultaat bedroeg 4,9 miljoen, 23 procent minder dan het jaar ervoor. Onder aan de streep hield Movares 2,8 miljoen over.

Dit jaar wel meer omzet

Dit jaar rekent Eijgenraam op een omzetgroei “van een paar procenten”. Ook de toegevoegde waarde zal stijgen, verwacht hij. Eveneens met 2 à 3 procent. “Ja dat zei ik  een jaar geleden ook. Waarom het nu wel gaat lukken? De vooruitzichten zijn beter, onder andere doordat de orderintake in 2016 heel goed is geweest. Onze orderportefeuille ligt 15 procent hoger dan begin 2015.”

Bovendien ziet Eijgenraam kansen in de groeiende energiemarkt, maar bijvoorbeeld ook in het Groningse aardbevingsgebied. “Wij zijn specialist op het gebied van dynamica. Dan heb je het over trillingen in de bodem en ondergrond door verkeer. Die kennis en kunde is in Groningen natuurlijk ook goed inzetbaar.”

Reageer op dit artikel