artikel

‘Familiebedrijf past mij beter’

bouwbreed 456

‘Familiebedrijf past mij beter’
Dolph Cantrijn

Cees Vos is grootgebracht in de installatiebranche. Als jongetje was hij al op de werkvloer te vinden in het bedrijf van zijn vader en opa. Het gevoel van zo’n familiebedrijf heeft hij teruggevonden bij technisch dienstverlener Kuijpers.

U werkte bij een aantal grote bedrijven. Zijn de cultuurverschillen groot?
“Qua sfeer ben ik voor mijn gevoel bij Kuijpers zeven jaar teruggegaan in de tijd. Zeven jaar geleden begon ik bij Burgers Ergon. Dat was toen weliswaar al overgenomen door Heijmans, maar daar was nog weinig van te merken. Het was een echt familiebedrijf. Na de fusie met Heijmans Utiliteit werden processen steeds belangrijker. Een beursgenoteerd bedrijf of een familiebedrijf maakt echt een wereld van verschil. Een familiebedrijf past mij veel beter. De manier waarop bij Kuijpers met mensen wordt omgegaan bevalt mij. Er is een familiegevoel, waarbij tradities in ere worden gehouden.”

U switchte tijdens uw studie van economie naar techniek, maar ging toch het management in. Heeft u nooit dieper die techniek in gewild?
“Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn opa en vader hadden een klein installatiebedrijf. Vanaf mijn vijftiende werkte ik al in het bedrijf, vooral in de administratieve ondersteuning. Ik zag de installatietechniek vooral vanuit de woningbouw, maar wilde meer. Daarom heb ik eerst voor management gekozen, maar toen ik zag dat er net een opleiding HIT gestart was, koos ik toch voor installatietechniek. Dat leek me veel leuker. Daarna heb ik fulltime in het installatiebedrijf van mijn ouders gewerkt en altijd heel dicht bij de techniek gestaan. In 2003 ging het bedrijf failliet. Daarna ben ik bij Kropman terechtgekomen en heb ik een managementopleiding gevolgd. Ik heb gezien hoe het in grote bedrijven gaat en ben ook persoonlijk gegroeid. Zonder die ervaring was ik niet degene die ik nu ben.”

Is het moeilijk voor Kuijpers om aan personeel te komen?
“Ook wij hebben het probleem dat goede vakmensen schaars zijn. Dat merkt de hele installatiesector. We zouden nog meer uitblinkers willen hebben. Onze strategie is om ze zelf op te leiden en ze zo te boeien en te binden. De grootste uitdaging voor de sector als geheel is om mensen in de installatietechniek te krijgen. Dat kan Kuijpers niet alleen.”

Wat zijn de grootste veranderingen in uw vak?
“Er wordt echt geïnvesteerd om gebouwen duurzaam te krijgen. Duurzaamheid is niet zo maar een labeltje. Mensen geloven er inmiddels in en zijn intrinsiek gemotiveerd om het voor elkaar te krijgen. Een andere verandering is dat de installateur vroeger altijd onderaannemer was van een bouwbedrijf. Nu zijn ze gelijkwaardig of is de installateur zelfs de hoofdaannemer. De opdrachtgever ziet dat de techniek in een gebouw steeds belangrijker wordt.”

Bent u stressbestendig?
“Ik ken geen stress. Dat is niet effectief. Gezonde druk houdt iedereen scherp, maar het gaat er ook om hoe je kijkt naar een project. Is het glas halfvol of halfleeg? Ik ben een echt projectenmens. Projecten zijn dynamisch. Je hebt een stip aan de horizon waar je naartoe moet. Onderweg kan er van alles gebeuren. Ik denk in oplossingen, dat vind ik leuk.”

 1973: Geboren in Huizen.
1991 – 1992: Propedeuse heao, Hogeschool Inholland.
1992 – 1996: Hogere Installatie Techniek (HIT), Hogeschool Utrecht.
2006 – 2009: Studie general management, Nyenrode.
1996 – 1997: Calculator, Adviesburo Leevers.
1997 – 2003: Diverse functies en als laatste directeur/eigenaar installatiebedrijf C. Vos en Zoon.
2003 – 2006: Projectleider en hoofd projecten, Kropman Installatietechniek.
2006 – 2009: Projectmanager en senior projectmanager, BAM Techniek.
2009 – 2016: Verschillende managementfuncties bij Heijmans en door Burgers Ergon (overgenomen installatiebedrijf door Heijmans), waaronder als laatste commercieel directeur bij Heijmans Utiliteit.
2016: Directeur Kuijpers Centrale Projecten. 

Reageer op dit artikel