artikel

XL: Asfalteren van rondweg

bouwbreed 19

XL: Asfalteren van rondweg
Alex J. de Haan

De laatste van de zesduizend vierkante meters asfalt worden in de nieuwe rondweg van Akkrum gedraaid. In een week tijd heeft Reef Infra in totaal 2.325 ton verwerkt. De asfalteerders draaiden lange dagen.

Aannemer DVJ uit Joure realiseert de nieuwe rondweg en vernieuwde ook de riolering. Kraanmachinist Bote Bandstra van loonbedrijf Themmen uit Anjum spuit zijn bak met antiplakmiddel in. De asfalteermachine op de achtergrond draait twee soorten asfalt. De middenstrook van de nieuwe rondweg krijgt een reflecterende laag, waardoor ’s nachts minder kunstlicht nodig is.

De nieuwe rondweg is relatief smal uitgevoerd en kent een snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur. De inrichting van de weg is zodanig dat het passerend vracht- en landbouwverkeer zo weinig mogelijk trillingen geeft. Aan de bouw van een nieuwe brug over de Polsleat ging 58 jaar praten en plannen maken vooraf. Brug en rondweg vergen een investering van circa 2,5 miljoen euro. Vaarverkeer kan al een poosje onder de betonnen brug van 1,50 meter door. Het doorgaande verkeer kan nu eindelijk uit het dorpscentrum worden geweerd. De vrijwel dagelijkse opstoppingen behoren straks tot het verleden.

Reageer op dit artikel