artikel

‘Ik ben een echte aanpakker’

bouwbreed 418

‘Ik ben een echte aanpakker’
APA/Sjef Prins

Oleg Grooten kent de uitzendbranche door en door. Bij Aelbers zag hij de markt voor woningbouw inzakken en die van civiele betonbouw alleen maar groeien.

Hoe bent u in de uitzendbranche terechtgekomen?

“Al tijdens mijn studie consumentenstudies, een combinatie van commerciële economie en communicatie, vond ik commercie en het contact met mensen leuk. Ik ben opgegroeid met een vader die voor de vakbond heeft gewerkt. Ik vond beide kanten leuk. Bij Dactylo, waar ik begonnen ben als intercedent, kwamen die kanten mooi samen. Na de overname door Randstad kwam ik in contact met Michaël Kempka, de directeur van Aelbers, een oud-collega. Bij Aelbers ben ik begonnen als regiomanager Noordoost. Daarna werd ik salesmanager. Toen ik er steeds meer taken bij kreeg dekte mijn functie niet meer de lading. Vandaar dat mijn functie nu geformaliseerd is in operationeel directeur, een nieuwe functie.”

Heeft u zelf wel eens een uitzendbaan gehad?

“Direct na mijn hbo-studie heb ik twee weken lang een betonsilo leeggeschept omdat de betonmixer kapot was. Ik had de blaren op mijn handen staan, maar het typeert mij wel. Ik ben een echte aanpakker. Ik voel me nergens te goed voor.”

Hoe conjunctuurgevoelig is een bedrijf als Aelbers?

“Wij zijn best lang bezig om grote projecten binnen te halen. Dat kost wel een paar jaar. Ik durf gerust te stellen dat als we alleen in woningbouw hadden gezeten, we dan niet meer hadden bestaan. Maar zo’n tien jaar geleden hebben we de overstap gemaakt naar civiele betonbouw. Dat is een gat in de markt geweest en onze redding. Daar zijn we goed op ingesprongen.”

Welke functies zijn het meest schaars?

“Betontimmerlieden. Een timmerman in de betonbouw is een andere discipline dan de reguliere timmerman in de woningbouw. In de zeven jaar dat ik nu bij Aelbers werk, is die krapte er altijd geweest.

De eerste drie jaar waren ze helemaal niet te krijgen. Daarna ging wat beter toen grote bouwbedrijven betontimmerlieden moesten laten gaan. Maar grote werken kunnen we nog steeds niet voldoende vullen met Nederlandse betontimmerlieden, terwijl wij de cao naleven en volgens de cao betalen.

We hebben er al gauw dertig tot vijftig nodig bij grote projecten. We zouden best willen en we hebben het ook wel geprobeerd, maar het lukte eenvoudig niet. Het is geen bewuste keuze om buitenlandse werknemers in te zetten en het is ook niet per se goedkoper. In Nederland zijn ervaren betontimmerlieden schaars. En zonder deze vakmensen kunnen grote infraprojecten geen doorgang vinden.”

Is de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt alleen maar gunstig voor de uitzendsector of ziet u ook bedreigingen?

“Ik zie flexibiliteit als motor van de economie. Ik denk dat we niet meer zonder kunnen, al denken de vakbonden van wel. De markt vraagt erom. In rustige tijden willen bedrijven afschalen en in drukke perioden opschalen. Dat is de beste manier om een boterham te verdienen. Daaraan ontlenen we als Aelbers ons bestaansrecht en dat zal in mijn optiek altijd zo blijven.”

 Oleg Grooten
Geboren in 1973 in Wierden.
1992 – 1996: Consumentenstudies, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
1997 – 2009: Dactylo Uitzendbureau, diverse functies waaronder districtsmanager.
2009 – 2016: Salesmanager Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten.
2016: Operationeel directeur Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten.fotografie: APA/Sjef Prins 

Reageer op dit artikel