artikel

Geschikte kandidaat gezocht

bouwbreed 1298

Geschikte kandidaat gezocht

Van tevoren had ik bedacht waar ik naar op zoek was. Een damesfiets, liefst een Gazelle of Sparta, circa zeven versnellingen met een gesloten kettingkast, groen of blauw frame en zonder zo’n gek mandje voorop. De fiets mocht maximaal drie jaar oud zijn en 350 euro kosten, voorzien zijn van een Axa-slot inclusief extra kettingsloten en binnen een afstand van 20 kilometer van mijn huis te koop zijn.

U begrijpt het al: de keuze was niet reuze. Nadat ik enkele zoektermen had verwijderd en de afstand en de maximale prijs had aangepast, vond ik een aantal fietsen dat voldeed aan mijn zoekprofiel.

Nu is het onderhoud aan W- en E-installaties of het plaatsen van een nieuw rioolgemaal niet hetzelfde als het kopen van een tweedehands fiets, maar daar lijkt het soms verdacht veel op. Om de juiste kandidaat te selecteren, stellen aanbesteders zo veel selectiecriteria dat het soms een wonder is dat er überhaupt nog partijen zijn die zich kunnen inschrijven voor de opdracht.

De aanbestedende dienst denkt op deze manier de meest geschikte kandidaat te selecteren, maar had uit een veel grotere vijver met goede kandidaten kunnen vissen. Zo wordt een groot aantal partijen onnodig uitgesloten en verkleint de aanbesteder de markt zodanig dat van echte mededinging geen sprake meer is.

Ik raad aanbestedende diensten daarom aan vooraf goed te bedenken welke eisen er écht toe doen. Net zoals ik prima uit de voeten kan met vijf versnellingen, er niks mis is met een donkergrijze fiets en zo’n mandje voorop best handig is, zo kunnen aanbesteders hun ‘zoektermen’ ook verruimen. Dat levert nog een grotere kans op slimme en innovatieve oplossingen op ook! Ondertussen fiets ik vrolijk verder op mijn nieuwe fiets.

Reageer op dit artikel