artikel

Een beroep waar je warm van wordt

bouwbreed 75

Een beroep waar je warm van wordt
Christiaan Krouwels

“Vier jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. Dit ambacht zit al zo’n honderd jaar in de familie. Het is een prachtig vak. Of een huis nu modern, klassiek of landelijk is, de veelzijdigheid van riet maakt elk huis bijzonder.

Wij werken met natuurlijke materialen, liefst met Hollands riet. Dat is wel wat prijziger dan een buitenlandse bos riet, maar de kwaliteit is er ook naar. Het heeft ons jaren gekost om topkwaliteit te vinden. Onze handelaar heeft zelf rietvelden in Overijssel, daar groeit het beste riet.

Dit ambacht zit al zo’n honderd jaar in de familie

De manier waarop een rieten dak wordt gemaakt is nagenoeg dezelfde als van driehonderd jaar geleden. Vroeger was het al prima als een dak gewoon dicht zat, maar de functionele bescherming van vroeger heeft zich ontwikkeld tot de esthetische en sierlijke dakbedekking van vandaag. Tegenwoordig gebruiken wij de modernste gereedschappen, zoals een hoogwerker om het materiaal naar boven te brengen. Hierdoor is het fysiek minder belastend. Wij streven ernaar een zo strak mogelijk dak te leggen, met aandacht voor details.

Het is een beroep waar je warm van wordt, maar je moet er wel geduld voor hebben, het materiaal moet zorgvuldig worden uitgezocht. Elke klus stelt zo zijn eisen, elke bos riet is anders. Kort, lang, grof of fijn. Ook het oppervlak verschilt. Een vlak dak is relatief simpel te maken. In een bewerkelijk dak gaat veel tijd zitten. Je kan het wel snel doen, maar dan ziet het er niet uit. Het moet wel strak zijn. Zorgvuldigheid komt zowel de kwaliteit als de levensduur van het rieten dak ten goede.

Het is eigenlijk heel gezond werk. We zijn buiten, in de frisse lucht. Als de zon schijnt, is het echt genieten.‘’Naam: Henri Dekker (39)
Beroep: Directeur van Dekker Rietdekkers
Woonplaats: Veenendaal 

Reageer op dit artikel