artikel

Vooruit, heb vertrouwen

bouwbreed Premium 316

Vooruit, heb vertrouwen

De bouw kan en moet gestroomlijnder, betoogt Gonard Mensink van Bouwbedrijf Mensink. Kortzichtigheid zit innovatie in de weg. De oplossing volgens hem: samenwerken op basis van vertrouwen.

In de bouw kijken we vooral naar morgen en volgende week. Als er zich problemen voordoen, dan gaan aannemers, onderaannemers en leveranciers met elkaar in discussie over de schuldvraag. Inclusief de klassieker: wie gaat dat betalen? En wat nou als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid pakken?

Idealiter gaan we toe naar een situatie, waarin bouwen lijkt op het produceren van auto’s. Gestroomlijnd produceren en met vaste onderaannemers en leveranciers werken aan een eindproduct dat beter en beter wordt. Duurzamer, met snellere bouwtijden, met lagere kosten, met een hoger afwerkingsniveau en met minder fouten.

Aannemers klagen dikwijls over shoppende klanten. Mensen met bouwplannen die bij vier of vijf bouwbedrijven een offerte opvragen. Ik vind dat zelf ook irritant. Waarom? Omdat je gedwongen wordt om geld belangrijk te maken. Want er zijn altijd bouwbedrijven zijn die het goedkoper doen. Bouwbedrijven in zwaar weer die onder de kostprijs bouwen, om hun personeel aan het werk te houden, bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd shoppen de aannemers er zelf ook wat af. Dakplaten nodig? Eens even kijken wie dat het goedkoopste doet. Het resultaat: een verscheidenheid aan leveranciers die de revue passeren. Met iedere keer de administratieve rondgang langs de verschillende afdelingen: calculatie, offertes, uittekenen, commerciële deals en productie.

En dat terwijl iedereen in de bouw (als het goed is) hetzelfde doel nastreeft: een goed eindproduct en blije klanten. Dit gegeven is de perfecte basis voor samenwerken op basis van vertrouwen. Een dergelijke samenwerking gaat verder dan gesteggel over processen en geld. Het gaat over vertrouwen, commitment en risico’s delen. Een proces stroomlijnen om samen succes te hebben.

De truc in deze is om niet je eigen belang voorop te stellen, maar die van de klant. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas nog niet. Maar hoe dan? Heb vertrouwen in de ander. Dus ook in de financiële afwikkeling. Waarom samenwerken op basis van angst? Je zult zien dat alle partijen profiteren naarmate het vertrouwen toeneemt.

Project klaar? Evalueer met elkaar. Bespreek de aandachtspunten en leer van elkaars inzichten. Door kennis en ervaring te delen pak je bij een volgend project al een voorsprong.

Wat ik zelf ook prettig vind werken: één persoon die van begin tot eind betrokken blijft bij een werk. In je eigen team, maar ook in het team van de leverancier of onderaannemer. Dit stimuleert de gezamenlijke betrokkenheid, de interesse en het verantwoordelijkheidsgevoel.

De bouw innoveert minder snel dan eigenlijk mogelijk en noodzakelijk is. De techniek is geen remmende factor, dat weten we allemaal. De mensen zijn dat wel. Heb vertrouwen in elkaar en toon iets meer lef, dan gaan we samen vooruit.

Gonard Mensink
Bouwbedrijf Mensink

Reageer op dit artikel