artikel

Toren 1 onderdeel skyline Amsterdam-Noord

bouwbreed 15

Op de noordelijk IJ-oever van Amsterdam is sinds mei 2015 Toren 1 in aanbouw. Opdrachtgever is pensioenfonds MN en projectontwikkelaar AM. Toren 1 met een bruto vloeroppervlak van 21.750 vierkante meter is de eerste nieuwbouwtoren in de Strip van de wijk Overhoeks en wordt ongeveer 75 meter hoog. De energiezuinige woontoren is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en wordt uitgevoerd door BAM Woningbouw. De toren krijgt in totaal 147 appartementen in drie woontypen waaronder het friends-concept. Verder bestaat het gebouw uit inpandige parkeerruimte, een fietsenberging en commerciële ruimtes. De woontoren ligt tussen de voormalige Shell laboratoria waar nu kleine creatieve bedrijfjes zijn gevestigd, de ADAM-toren die dit voorjaar wordt opgeleverd en het EYE Filmmuseum. Deze ligging maakt de toren medebepalend voor de skyline van de noordelijke IJ-oever.

Samenwonen met vrienden

Het friends-concept, vernoemd naar de Amerikaanse tv-serie, wordt volgens architect Paul de Ruiter toegepast op 48 woningen. Het concept maakt de appartementen geschikt voor twee eenpersoonshuishoudens met ieder hun eigen huurcontract. De indeling van de appartementen is zodanig bedacht dat de bewoners beschikken over twee ruime gelijkwaardige slaapkamers en gemeenschappelijke ruimten, zoals een woonkamer, keuken en badkamer.

‘Met serres hebben we een dubbele gevel gerealiseerd waardoor alle appartementen een extra isolatieschil krijgen. Daarnaast zorgen we er met balansventilatie voor dat warmte uit de lucht wordt hergebruikt om het huis te verwarmen’, aldus De Ruiter. Ook is de woontoren aangesloten op stadsverwarming.

Toren 1 zal in het derde kwartaal van 2017 worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel