artikel

Gericht restaureren

bouwbreed

De opbouw van de afgebrande Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland is vooral een kwestie van gericht restaureren en kijken naar oude bouwstijlen. Het rijksmonument uit 1878 is van de befaamde architect Pierre Cuypers, die tal van rooms-katholieke kerken ontwierp.

De brand op 5 februari 2013 verwoestte de kerk zelf. Alleen de muren stonden nog. De pastorie en een bijgebouw bleven overeind. Een deel van het metselwerk is door het vuur aangetast en wordt eruit gezaagd. Profielstenen worden opnieuw geplaatst. Restauratietimmerlieden van Friso Bouwgroep in Sneek zijn druk met de klus bezig. Dochterbedrijf Houkesloot Prefab in Leeuwarden maakte de kap voor de eenbeukige kerk en het koor. De elementen worden in veertien dagen tijd op hun plek gehesen. De afgebrande toren wordt naast de kerk opnieuw gebouwd en in zijn geheel op zijn plek gehesen. 

Reageer op dit artikel