artikel

‘Deze wolkbreuk is echt te groot’

bouwbreed

‘Deze wolkbreuk is echt te groot’

De lage olieprijs en forse vermindering in de aardgaswinning hebben het voor Cofely Noord te lastig gemaakt. Volgens directeur Freddy de Boer van Cofely Noord en Hein Bosch, hoofd arbeidszaken van Cofely Nederland, is een reorganisatie onvermijdelijk.

Wanneer werd duidelijk dat er gereorganiseerd moest worden?

De Boer: “In het derde kwartaal vorig jaar werd duidelijk dat de olieprijzen dermate snel bleven dalen dat het voor ons grote gevolgen zou hebben. Daar kwam bij dat er besloten werd om de gaswinning terug te brengen. Deze trends zullen zich bovendien doorzetten in 2016.”

Die fluctuaties zijn niet op te vangen?

“Normaal gesproken wel. We zijn wel gewend dat er seizoensinvloeden zijn en dat er sprake is van pieken en dalen. Maar juist de combinatie van deze twee factoren geven zo’n grote wolkbreuk dat we die niet kunnen opvangen.”

Had u dat niet kunnen voorzien?

“Die daling van de olieprijs ging zo snel dat we daar niet snel genoeg op konden anticiperen. Het terugbrengen van de gaswinning speelde natuurlijk al langer. Maar nogmaals, het probleem is dat de beide ontwikkelingen samenkomen.”

Maar die installaties blijven toch technici nodig hebben?

“Zeker. En we blijven ook nog werk houden in deze sector. Maar ook al blijft een installatie draaien, als er minder wordt geproduceerd, dan is er ook minder onderhoud nodig. Bovendien zorgt de lage olieprijs voor lage marges, waardoor opdrachtgevers ook lagere prijzen willen betalen.”

Volgens de bonden heeft Cofely niet geanticipeerd op marktontwikkeling.

“We zijn al sinds 2014 bezig met een strategie die moet leiden tot een betere marktverdeling, door ons meer te gaan richten op chemie, food en energie. Maar zeker voor dat laatste geldt ook dat de lage olieprijzen de prijzen voor andere energiebronnen onder druk zetten. Maar we houden vast aan die koers. Het probleem is alleen dat het volume dat we nu kwijtraken, niet direct in andere opdrachten terugkomt.”

Wat ging er mis in het overleg met de bonden?

Bosch: “Voor zover ik weet zijn we nog steeds in onderhandeling over een sociaal plan voor de circa 65 werknemers. Ik ben het niet eens met het beeld dat Cofely slechts een minimale regeling wil aanbieden. Wij hebben een regeling onder de oude kantonrechtersformule aangeboden, en niet de nieuwe, veel lagere transitievergoeding. De discussie is ontstaan over de aftopping van de regeling, omdat dat voor ons een economische noodzaak is. Bovendien willen we wel degelijk bijdragen aan een extern outplacementtraject. Er ligt wat ons betreft een prima sociaal plan.”

Gaat u verder praten?

“We gaan op 29 februari weer met de bonden om te tafel. Die datum staat wat ons betreft nog steeds.”

 

 


Reactie Bonden: Bonden stoppen overleg Cofely Noord

Reageer op dit artikel