artikel

De toekomst van de bouw = ict

bouwbreed

De toekomst van de bouw = ict

Het duurt niet lang meer of bouwen vindt plaats achter de computer. In de onderstroom zien we al de eerste voorbeelden, zoals Industrie 4.0 of Smart Industry. Wat betekent die ontwikkeling voor onze sector?

Smart Industry gaat over een slimme inzet van ict, waarbij machines onderling met elkaar verbonden zijn en slim worden aangestuurd. Denk aan slimme producten, voorzien van sensoren. Aan slimme processen waarbij de productie is geautomatiseerd met behulp van robots en 3D-printers. Of aan slimme diensten zoals op maat gemaakte producten, waarbij productieapparatuur en mensen direct communiceren.

De keten maakt plaats voor slim netwerk producenten en klanten

De belangrijkste reden voor de opkomst van Smart Industry is dat het leidt tot lagere kosten en op maat gemaakte producten. Het gaat uit van het principe dat 10.000 verschillende bouwwerken net zo duur te maken zijn als 10.000 dezelfde bouwwerken. Bovendien verbetert de kwaliteit doordat systemen zelflerend zijn. Productiemethoden veranderen door de opkomst van Smart Industry en er ontstaan nieuwe verdienmodellen. De traditionele keten verdwijnt en maakt plaats voor een slim netwerk van producenten, een zelflerend platform en klanten (prosumenten).

In de toekomst stelt de klant online het gebouw van zijn dromen samen. Woningconfiguratoren worden gebruiksvriendelijker en zijn in de toekomst niet zo afhankelijk van een handjevol vooraf bedachte oplossingen. Over een paar jaar passen we alles op maat aan. Denk aan constructieve formules die aangeven dat je dat raam niet zo groot kunt maken als die deur daar komt en die weten dat iets niet aan het bouwbesluit voldoet en je daarover informeert. Dat is een fundamentele verandering! Niet langer ‘uitgaan van wat mogelijk is’, maar ‘alles is mogelijk, als het maar niet onmogelijk is’!

Andere werkwijzen

Dat brengt andere werkwijzen met zich mee voor overheden. Welstand toetst niet langer of het ontwerp voldoet aan de wensen, maar geeft de maximale grenzen vooraf aan. Al die data van partijen komen in grote, aan elkaar gekoppelde databases. We gebruiken niet alleen informatie, we genereren ook informatie. De configuratoren worden verrijkt met ongelooflijke hoeveelheden informatie die we krijgen uit onderzoek en gebruikersgedrag en die zijn zo ook zelflerend (Evidence Based Design).

Bouw wordt aangestuurd door systemen

Dit komt onder meer doordat we alles voorzien van sensoren. Tot op componentniveau wordt alles intelligent en aan elkaar gekoppeld (het Internet of Things). Dit verbetert ook de gebruikerservaring. Denk aan sensoren in technische installaties, zodat ze op afstand te monitoren zijn (wat veel partijen nu al aanbieden). Het klantproces is nauw verweven met het productieproces. Dat zijn geen gescheiden werelden meer. De bouw vindt in de toekomst plaats in fabrieken die niet worden aangestuurd door mensen, maar door systemen. Bouwwerken worden vervaardigd door industriële robots. De configuratoren (die 3D-tekeningen genereren) staan continu in verbinding met de fabriekscomputers. Voorraadcontrole, planning – alles gaat automatisch, terwijl de klant nog aan het ontwerpen is. De keten slinkt hierdoor enorm.

Automatische generatie 3D-tekening

Veranderingen gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor de renovatiemarkt. Dit is mogelijk door ontwikkelingen zoals Google Tango. Simpel gezegd: mensen lopen met hun telefoon door een gebouw waarvan automatisch een 3D-tekening wordt gegenereerd. Offertes handmatig maken, opnames doen – het is er dan allemaal niet meer bij.

En het gaat nog verder. Met de Hololens van Microsoft voorzie je de bestaande ruimte van augmented reality, die je een beeld geeft van hoe de ruimte eruitziet na de verbouwing. Waarbij je er dus ook fysiek doorheen kunt lopen en met eenvoudige handbewegingen zaken aan kunt passen.

Toekomstmuziek? Voor een deel wel, maar die toekomst komt rap dichterbij en het gaat dus niet alleen om het bouwproces, ook om wat we bouwen. Hoe denk jij dat ict de bouw- en installatiesector gaat veranderen? Laat het weten en geef je reactie.

Marjet Rutten, zelfstandig ondernemer en deel van het Bouwteam (Investerings- en Vernieuwingsagenda Bouw). Haar meest recente boek is ‘Van Maken naar Raken’ over strategische marketing in de bouw-, vastgoed- en installatiesector.

Reageer op dit artikel