artikel

Zijn ze gek geworden?

bouwbreed

Zijn ze gek geworden?
Suzanne van de Kerk

Die vraag stelde ik deze week over Ochten. Ik kreeg een bericht onder ogen dat het gemeentehuis tegen de vlakte zou gaan voor de komst van een nieuwe Aldi. Het is een historische plek: Burgemeester Zomerdijk kondigde hier in 1995 de ontruiming van Ochten aan. De kans op een dijkdoorbraak was te groot geworden. En toch werd dit wederopbouwmonument enkele jaren geleden ontmonumentiseerd.

Mijn vraag leidde tot een stroom van bijval en reacties: Dat vraagteken kon wel weg. Barbaren waren het. Iemand wilde een bod op het pand uitbrengen. Helaas kwamen er ook foto’s van de sloop binnen. Het leed was al geschied. Ochten krijgt een nieuw dorpshart in de vorm van een Aldi. Volgens de wethouder was na 13 jaar leegstand de verpaupering te erg en was er geen andere optie meer.

Een dag later: Vught. Daar gaat het oude postkantoor tegen de grond. Niet voor een Aldi. Nee, het is nog niet duidelijk waarvoor. Plannen zijn er wel, maar die staan op losse schroeven nadat een van de partners zich heeft teruggetrokken. Toch gaat de sloop alvast door. De inwoners van Vught kunnen straks tegen bouwhekken aankijken. Hoe mooi is dat?

Hebben de bewoners van Ochten en Vught niet goed opgelet? Ik weet het niet. Wel zie ik dat het ook anders kan. Neem Finsterwolde en Vianen: In het Groningse Finsterwolde komen bewoners in actie nu sloop van 28 woningen dreigt. Ze ontwikkelen samen een alternatief. Mogelijk gaat daar een wooncoöperatie ontstaan. En in Vianen heeft de dorpsraad zich uitgesproken tegen sloop van de kerk. Het meest beeldbepalende gebouw mag niet verdwijnen.

Ondertussen bouwt Ochten op loopafstand van de kern elf nieuwbouwwoningen onder het motto ‘Wonen in Ochten, daar zit muziek in’. Ja, treurmuziek.

Reageer op dit artikel